ajčešće je povezana s emocionalnim stresom

Sve više i više ljudi boluje od bruksizma što je stručan naziv za pojavu stiskanja ili škrgutanja zubima po danu ili noći. Bruksizam može biti primjetan okolini pa vam je možda partner već skrenuo pozornost na vaše škrgutanje, no ono može biti i neprimjetano to jest nečujano.

Isto tako, bruksizam može biti blag, no može i dovesti do oštećenja zubnog oblika i narušavanja izgleda zubnog niza.

Sile koje nastaju prilikom škripanja zubi puno su jače od normalnog žvakanja i time dolazi do trošenja zubi.

Trošenjem zubi nastaje ireverzibilni gubitak tvrdih zubnih tkiva što dovodi do simptoma kao što su:

  • zubobolja,
  • osjetljivost zubi,
  • žvačne i estetske smetnje,
  • osjećaj boli u uhu, glavi i u području čeljusnog zgloba,
  • bol u žvačnim mišićima,
  • glavobolje u jutarnjim satima,
  • u slučajevima dnevnog stiskanja zubi mišićna napetost.

Stiskanje zubi je najčešće povezano s emocionalnim stresom te je potrebno riješiti se stresa za izlječenje bruksizma. Međutim, kao što nam je svima poznato, u današnje vrijeme stres je teško izbjeći, a još teže kontrolirati.

Kako bi se ublažili simptomi nastali od bruksizma, stomatolog će vam izraditi udlagu koju trebate nositi tijekom spavanja. Udlaga je pomoćno sredstvo čije se djelovanje najbolje očituje kod pacijenata koji se jave rano, kada su promjene na zubima minimalne. Tada se preveniraju sva oštećenja koja su mogla nastati. Udlaga je jednostavna terapija koja zahtjeva suradnju pacijenta jer je pacijent mora nositi svaku večer, a nosi se većinom na gornjoj čeljusti. Izrađuje se tako da stomatolog uzme otisak čeljusti te ga pošalje u laboratorij koji je na temelju otiska izrađuje te može biti gotova već u prvoj posjeti.

Važno je zapamtiti da udlaga prevenira ozbiljna oštećenja zuba, kosti, čeljusnog zgloba i mišića. Ako se ne zaustavi djelovanje bruksizma, zubi mogu završiti u protetskoj terapiji, koja zna iscrpiti i vremenski i financijski.

Ne čekajte napredak bolesti! Kontaktirajte nas već danas i dođite po svoju udlagu kako biste sačuvali lijep osmijeh!