left Svi naši blog postovi

Aparatić – kako se naviknuti i prilagoditi na nošenje aparatića?

Ako ste dobili aparatić ili ga trebate dobiti, na početku ćete se morati priviknuti na nošenje. Neke ćete navike trebati promijeniti, a neke prilagoditi. Kako biste se u potpunosti pripremili za novi osjećaj u vašim ustima, odlučili smo s vama podijeliti s čime se sve možete susresti te koje ćete navike trebati prilagoditi.


Osjećaj preosjetljivosti, pomičnosti i bolnosti zuba

Osjetljivost zuba je normalna pojava koja obično prolazi kroz nekoliko dana nakon postavljanja naprave, koliko će vam biti potrebno da se navikne na novo “strano tijelo” u ustima.

Pomičnost zuba tijekom ortodontske terapije je normalna pojava koja prolazi skidanjem naprave i stabilizacijom zagriza po završetku terapije. Bol tijekom ortodontske terapije je normalna pojava. Obično se javlja nekoliko sati nakon aktivacije naprave, dok je sa svakom sljedećom aktivacijom obično sve slabijeg inteziteta. Jačina osjeta boli je indivdualnog karaktera te nitko ne može predvidjeti koliko će i hoće li vas uopće išta boljeti. Ako je bol toliko intezivna da zahtjeva uzimanje lijekova, dozvoljeno je uzeti tabletu protiv bolova (ibuprofen, paracetamol).


Prehrana

Prvih nekoliko dana nakon postave naprave preporučljivo je jesti mekšu hranu zbog početne preosjetljivosti i navikavanja pacijenta. Osim navedenog prehrambene navike nije potrebno mijenjati, samo ih prilagoditi novoj situaciji u ustima. Odgrizanje tvrde hrane može odlijepiti i oštetiti bravicu, odcementirati prsten te deformirati i odignuti ortodontski luk, stoga svakako treba izbjegavati orašaste plodove (lješnjake, bademe, orahe, koštice) te hrskavu i tvrdu koricu kruha.
Jabuke, breskve, kruške, sendviče treba usitniti na komade veličine zalogaja i pažljivo ih sažvakati. Ljepljive slatkiše (karamele, gumene bombone..) također treba izbjegavati. Gume za žvakanje bez šećera preporučuju se ortodontskim pacijentima jer se povećava prokrvljenost potpornog tkiva zuba te se smanjuje njihova preosjetljivost i mogućnost pojave karijesa. Konzumiranje žvakaćih guma treba započeti tek kada se u potpunosti naviknete na ortodontsku napravu te usavršite održavanje oralne higijene.


Održavanje oralne higijene

Pravilno održavanje oralne higijene od presudne je važnosti za zdravlje zuba općenito, a s fiksnim ortodontskim aparatom u ustima potreba za pravilnom i redovnom higijenom je višestruko povećana. Na taj način je moguće izbjeći komplikacije koje nastaju kao posljedica loše higijene (gingivits – upala zubnog mesa, hiperplazija – bujanje zubnog mesa, demineralizacija cakline, karijes).

Mekana četkica za zube i zubna pasta neka i dalje budu osnovno sredstvo održavanja higijene kojemu je poželjno pridružiti zubni konac (mora se uvesti ispod luka), interdentalnu četkicu (pomaže u odstranjivanju ostataka hrane ispod krilaca bravice) te tuš za zube (odstranjuje naslage sa nedostupnih mjesta).


Iritacija sluznice

Elementi koji izazivaju iritacije na unutrašnjoj strani usana ili obraza mogu se prekriti komadićima ortodontskog voska ili namočenom vaticom. Nelagoda se može ublažiti ispiranjem usta mlakom slanom vodom prije i nakon jela.


Retencija

Skidanjem ortodontske naprave završava aktivna faza terapije nakon koje slijedi faza retencije. Ova faza se odnosi na nošenje retencijske naprave poštivajući upute ortodonta i dolaženje na redovne kontrole. Retaineri služe zadržavanju zubi u njihovom novom ispravljenom položaju. U protivnom zubi se vrate u položaj koji su imali prije postave fiksnog aparatića. Važno je naglasiti da ova faza terapije nije ništa manje važna od prethodne.

Odgovoran ortodontski pacijent pazi na svoj fiksni aparat, svakodnevno posvećuje dovoljno vremena održavanju oralne higijene i redovito dolazi na kontrole u ortodontsku ordinaciju.

Ne zaboravite da će se prilagodba navika itekako isplatiti!


Ako mislite da trebate fiksni aparatić ili ako imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!