left Svi naši blog postovi

Gljivice u ustima – razlog za brigu?

Naš već poznati gost na blogu, izv.prof.dr.sc. Brailo, opet odgovara na pitanja s kojima nam dolaze zabrinuti pacijenti, a ovaj smo put fokusirani na gljivice u ustima. Imate li razloga za brigu? Pročitajte u nastavku…

Profesore, često nam se pacijenti obraćaju zabrinuti zbog „gljivica“ u ustima, kandide i slično. Možete li nam reći o čemu se radi?

Radi se o kandidi albikans, gljivi koja normalno živi u ustima i čini dio normalne fiziološke flore.

Znači nema razloga za brigu? Naime na internetu smo naišli na podatke da se kandida povezuje s čitavim nizom bolesti poput alergija na hranu, kožnih promjena, kroničnog umora, anksioznosti, depresije, nesanice, do čak karcinoma. Koliko je istine u tome?

U većini slučajeva nema razloga za brigu. Kandida normalno živi u ustima u ravnoteži s domaćinom i ne uzrokuje nikakve probleme. Što se tiče bolesti koje ste spomenuli nema nikakvih dokaza o povezanosti bilo koje od navedenih bolesti s kandidom. Kandida je mikroorganizam koji poput milijuna drugih mikroorganizama živi na čovjeku. Međutim postoje određena stanja kada ta gljiva postaje patogena i izaziva infekciju usta.

O kojim stanjima se radi?

Oralna kandidijaza, gljivična infekcija usta uzrokovana kandidom, može se javiti kao posljedica manjka sline i suhoće usta. Zatim, može nastati nakon korištenja antibiotika. Također se može javiti u nosilaca proteza koje nisu stabilne i ne održavaju se na adekvatan način. Oralna kandidijaza može nastati i u mnogim sistemskim bolestima kao što su anemija i šećerna bolest. Također, oralna kandidijaza može biti prvi znak težih poremećaja imunosti poput HIV-a a može se javiti i u pacijenata koji uzimaju imunosupresivne lijekove kao što su kortikosteroidi, imunosupresivi i kemoterapeutici.

Koji su simptomi gljivične infekcije? Kada pacijent može posumnjati da ima infekciju kandidom?

Oralna sluznica je žarko crvene boje, a mogu biti vidljive i bijele naslage koje se mogu sastrugati. Simptomi gljivične infekcije su pečenje, bol i neugodan okus u ustima. Međutim treba naglasiti da se ovakvi simptomi mogu vidjeti i u drugim stanjima, ne samo u oralnoj kandidijazi. Stoga je najbolje da dijagnozu postavi specijalist.

Kako se dijagnosticira kandidijaza?

Dijagnoza kandidijaze postavlja se kliničkim pregledom. Kandidijaza ima karakterističnu kliničku sliku koju specijalist oralne medicine može vrlo jednostavno prepoznati. Dijagnoza se potvrđuje nalazom mikološkog brisa. Ovdje želim istaknuti da nalaz mikološkog brisa može biti pozitivan i kod urednog nalaza usne šupljine. U tom slučaju ne radi se o infekciji nego o kolonizaciji kandidom, što je normalan nalaz. Drugim riječima, pozitivan nalaz brisa na kandidu bez odgovarajuće kliničke slike, ne
znači ništa. Nije razlog za zabrinutost, a još manje za liječenje.

Kad ste spomenuli liječenje, kako se liječi kandidijaza?

Kandidijaza se liječi primjenom protugljivičnih lijekova. U većini slučajeva primjenjuju se lokalni preparati (Rojazol, Daktarin, Nistatin) dok se u težim slučajevima mogu ordinirati sistemski preparati (Flukonazol). Također, ako pacijenti nose proteze potrebno je provjeriti njihovu stabilnost i po potrebi ih podložiti. Vrlo važno je naučiti pacijenta kako održavati dobru higijenu proteza. Uz liječenje infekcije potrebno je i isključiti poremećaj koji je doveo do prelaska iz kolonizacije u infekciju što uključuje mjerenje količine sline, pretrage krvi (krvna slika, šećer, željezo, vitamini B12 i folna kiselina), a u opravdanim slučajevima i testiranje na HIV.

I na kraju, koja bi bila vaša poruka pacijentima? Što mogu napraviti da spriječe nastanak kandidijaze?

Održavajte oralnu higijenu, imajte uravnoteženu i zdravu prehranu, uzimajte dovoljno tekućine i nemojte pušiti. To bi uglavnom bilo to. Ako sumnjate na infekciju obratite se specijalistu oralne medicine koji će vrlo jednostavno razriješiti vaše dvojbe i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.