left Svi naši blog postovi

Kako šećerna bolest utječe na vaše oralno zdravlje…

Teme o kojima se malo priča, a jako su bitne upravo su one iz oralne patologije. Zbog toga smo odlučili kao gosta na našem blogu pozvati pravog stručnjaka u tom području – Izv.prof.dr.sc. Vlaho Brailo. Naznake dijabetesa može primijetiti vaš stomatolog, a kako šećerna bolest utječe na vaše oralno zdravlje pročitajte u nastavku. 

Kakve veze imaju šećerna bolest i usna šupljina?

Usna šupljina naziva se ogledalom zdravlja zato što se u njoj mogu primijetiti simptomi različitih bolesti u organizmu. Jedna od njih je i šećerna bolest, bolest koja često ima podmukli tijek i dijagnosticira se tek kad se razviju komplikacije. Štoviše, stomatolog može biti prvi zdravstveni radnik koji će posumnjati na šećernu bolest i pridonijeti pravovremenoj dijagnozi bolesti.

Kako se šećerna bolest može očitovati u usnoj šupljini?

Šećerna bolest se u usnoj šupljini može očitovati upalom zubnog mesa (gingivitis i parodontitis), suhoćom usta, povećanom sklonošću gljivičnim infekcijama, povećanom sklonošću karijesu, pečenjem sluznice i otežanim cijeljenjem rana.

Zar nije upala zubnog mesa uzrokovana lošom oralnom higijenom?

Iako su gingivitis i parodontitis primarno uzrokovani bakterijskim plakom, u dijabetičara oni imaju težu kliničku sliku zbog nekoliko razloga: Osim promjene mikrobne flore, mijenja se i upalni odgovor domaćina. Leukociti domaćina luče veću količinu proteolitičkih enzima i proupalnih medijatora. Patološke promjene na krvnim žilama otežavaju dotok kisika i odstranjivanje raspadnih tvari nastalih upalom. Cijeljenje tkiva je otežano zbog usporenog stvaranja kolagena koji je biološki manje vrijedan. Sve navedeno rezultira izraženijom upalom i destrukcijom tkiva, a bolest lošije reagira na terapiju.

Znači li to se upala zubnog mesa kod šećerne bolesti ne može liječiti?

Ne, naprotiv! Liječenje je moguće i svakako je potrebno. Ono je izuzetno bitno jer, osim povoljnog djelovanja na upalu gingive i parodonta, pridonosi i boljoj regulaciji glukoze u krvi.

Koji su ostali znakovi šećerne bolesti u ustima?

Suhoća usta nastaje kao posljedica dehidracije organizma učestalim mokrenjem. Manjak sline izaziva brojne neugodne tegobe kao što su otežano nošenje proteza, gubitak okusa, pečenje oralne sluznice, otežan govor i gutanje. Manjak sline pridonosi nakupljanju zubnog plaka što povećava rizik za razvoj karijesa i parodontne bolesti. Suhoća usta dovodi do manjka protumikrobnih enzima sline što pridonosi razvoju gljivičnih infekcija usne šupljine, ponajprije oralne kandidijaze.

Kada treba posumnjati na šećernu bolest?

Ako vam je zubno meso otečeno i krvari unatoč dobroj oralnoj higijeni, ako imate izraženu suhoću usta uz osjećaj žeđi i učestalo mokrenje, ako patite od učestalih gljivičnih infekcija usne šupljine, imate problema s crvenilom i pečenjem oralne sluznice… sve su to znakovi koji mogu ukazivati i na šećernu bolest.

Što treba napraviti ako postoji sumnja na šećernu bolest?

Ako ste primijetili neki od mogućih oralnih znakova šećerne bolesti, najbolje je da se javite svome stomatologu. Stomatolog će napraviti detaljan pregled mekih i tvrdih struktura u ustima i procijeniti je li vam potrebna daljnja obrada. Ako je vaš glavni problem oticanje i krvarenje zubnog mesa, preporučujem posjet specijalistu parodontologije.

Trebam li posjetiti stomatologa ako imam šećernu bolest, ali nemam nikakvih problema s usnom šupljinom?

I u tom slučaju potrebno je napraviti stomatološki pregled. Parodontna bolest često nema izražene simptome i može dugo vremena proći neopaženo. Održavanje pravilne oralne higijene i redovite stomatološke kontrole su od izuzetnog značaja za bolesnike s dijabetesom, ne samo zbog očuvanja oralnog zdravlja nego i zbog pozitivnog djelovanja na kontrolu samog dijabetesa.

Ako bolujete od dijabetesa ili netko vaš bližnji možda boluje, slobodno nam se javite s pitanjima i rado ćemo vas spojiti s profesorom kako biste dobili sve potrebne informacije od stručnjaka.