Sukladno odluci HZJZa, od ponedjeljka, 4.10.2021. za ulazak u zdravstvene ustanove pacijenti su dužni pokazati valjanu EU-COVID potvrdu. Lijepo vas molimo da nam pomognete u poštivanju te odluke i sa sobom prilikom dolaska na dogovoreni termin imate valjan dokument
left Svi naši blog postovi

Karijes – kako spriječiti njegov nastanak?

Karijes je bolest zuba uzrokovana bakterijama. Osnovni preduvjet za njegovo nastajanje je prisutnost zrelog zubnog plaka u kojem je bakterijama dopušteno razaranje cakline. Zubni plak je složena struktura brojnih velikih molekula iz sline i hrane u koju se naseljavaju bakterije. 


S vremenom plak sazrijeva, što znači da su za zub opasne bakterije izolirane i zaštićene od obrambenih sustava organizma i nesmetano nagrizaju caklinu. Ako na zubu nema zrelog plaka, nema ni opasnih bakterija – zub ne može oboljeti. Nastajanje plaka ne možemo spriječiti, ali možemo zaustaviti njegovo sazrijevanje kako bakterije ne bi dobile priliku oštetiti zube. Najvažnija metoda u borbi protiv zrelog i opasnog plaka je mehaničko uništavanje njegove komplicirane strukture – pravilno četkanje.


Znate li pravilno četkati zube?

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoje zube održite zdravima i lijepima!


Kakvu četkicu odabrati?

Glava četkice mora biti mala – tako ćete lakše dosegnuti unutrašnje strane zuba, umnjake i stražnje strane posljednjih zuba. Vlakna moraju biti mekana, gusta, tanka i zaobljenog vrha. Tako će vlakna doseći više površine zuba, pogotovo dijelove između zuba i spojište zuba sa zubnim mesom. Meka vlakna su nježna prema zubnom mesu i ogoljelim zubnim vratovima.

Nadamo se da ćete se sjetiti naših savjeta i upotrijebiti ih kako biste dugo vremena imali lijepe i zdrave zube.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!