Poliklinika neće raditi od 24.7 do 15.8. U tom razdoblju, za sva pitanja molimo javite nam se na hello@k2dental.hr

Karijes – kako spriječiti njegov nastanak?

Karijes je bolest zuba uzrokovana bakterijama. Osnovni preduvjet za njegovo nastajanje je prisutnost zrelog zubnog plaka u kojem je bakterijama dopušteno razaranje cakline. Zubni plak je složena struktura brojnih velikih molekula iz sline i hrane u koju se naseljavaju bakterije. 


S vremenom plak sazrijeva, što znači da su za zub opasne bakterije izolirane i zaštićene od obrambenih sustava organizma i nesmetano nagrizaju caklinu. Ako na zubu nema zrelog plaka, nema ni opasnih bakterija – zub ne može oboljeti. Nastajanje plaka ne možemo spriječiti, ali možemo zaustaviti njegovo sazrijevanje kako bakterije ne bi dobile priliku oštetiti zube. Najvažnija metoda u borbi protiv zrelog i opasnog plaka je mehaničko uništavanje njegove komplicirane strukture – pravilno četkanje.


Znate li pravilno četkati zube?

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoje zube održite zdravima i lijepima!

  • Pranje zuba je automatizirana radnja – navika koju svakodnevno obavljamo na isti način. To znači da svakodnevno ista mjesta očetkamo, a ista preskačemo. Promijenite lošu naviku!
  • Perite zube koncentrirano. Zatvorite slavinu, voda koja teče vas požuruje i mnoge ćete zube zaboraviti oprati. Gledajte se u ogledalu dok perete zube. Tako ćete biti temeljiti.
  • Prema navici, većina ljudi zube počinje četkati uvijek na istom mjestu. To su obično najsnažniji pokreti koji najviše oštećuju zube. Možete li se sjetiti promijeniti to mjesto s vremena na vrijeme?


Kakvu četkicu odabrati?

Glava četkice mora biti mala – tako ćete lakše dosegnuti unutrašnje strane zuba, umnjake i stražnje strane posljednjih zuba. Vlakna moraju biti mekana, gusta, tanka i zaobljenog vrha. Tako će vlakna doseći više površine zuba, pogotovo dijelove između zuba i spojište zuba sa zubnim mesom. Meka vlakna su nježna prema zubnom mesu i ogoljelim zubnim vratovima.

  • Zube četkajte nježno. Caklinu ćete teško oštetiti, no ispod nje je dentin (vrsta kosti koja tvori najveći dio zuba) koji nije otporan na silovite napade tvrdom četkicom. Zubno meso je također vrlo osjetljivo, zato ga je potrebno nježno masirati mekim vlaknima četkice.
  • Prilikom četkanja koristite sitne kružne pokrete. Pokušajte četkicu okrenuti tako da vlakna svakim pokretom ulaze pod zubno meso i uklanjaju plak sa zubnog vrata. Na taj način pokušajte dohvatiti sve površine svih zuba, pogotovo ona mjesta koja ste dosad zanemarivali.
  • Snažno trljanje uz puno paste koja se pjeni možda vam pruža dojam svježine i temeljitosti, no to je daleko od pravilno opranih zubi.
  • Pasta za zube igra vrlo malu ulogu u pravilnom četkanju. Mehaničko čišćenje osigurava zdrave zube, pasta je tu većinom zbog osjećaja svježine… Izbjegavajte paste koje izbjeljuju zube – abrazivne su, a učinak je minimalan. Često izazivaju osjetljivost zuba.
  • Na četkicu stavite paste veličine zrna graška. Ta je količina sasvim dovoljna, a manje pjene će vam omogućiti da bolje vidite što radite.
  • Primite četkicu lijevom rukom, odnosno ljevaci desnom, i operite zube. Primijenit ćete znatno manju silu, zube ćete prati drugačijim redoslijedom od uobičajenog i bit ćete mnogo oprezniji u pranju. Pokušajte novootkrivenu vještinu primijeniti rukom kojom inače perete zube.

Nadamo se da ćete se sjetiti naših savjeta i upotrijebiti ih kako biste dugo vremena imali lijepe i zdrave zube.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!