left Svi naši blog postovi

Cirkonij-oksidne krunice – vrhunac estetske stomatologije

Krunice su odavno postale sinonim za predivan osmijeh koji svi mi priželjkujemo. Zubna krunica („navlaka“) je protetski nadomjestak koji kao kapica prekriva i obuhvaća krunski dio prirodnog zuba ili implantata. Krunica vraća zubu njegov oblik, veličinu, popravlja estetski dojam te štiti zub od daljnjih oštećenja – objašnjava doktor Zoran Kralj.

Kada je pacijentu potrebna krunica?

1. Kada je potrebna zaštita oslabljenog zuba (duboki karijes, zub kojemu je izvađen živac) od pucanja ili da drži zajedno dijelove napuknutog zuba
2. Kod restauracije već slomljenog ili jako istrošenog zuba
3. Kod prekrivanja i potpore zuba s velikim ispunima („plombama“), kada nema dovoljno preostalog zuba
4. Kao član zubnog mosta
5. Kao krunica na implantatu
6. Prekrivanje zuba s velikim obojenjima ili krivog oblika
7. Estetski razlozi

Kako odabrati krunice za sebe?

Trajne krunice mogu biti potpuno kovinske (napravljene od zlata ili neke druge slitine, danas se rijetko koriste), metal-keramičke i bezmetalne keramičke krunice. Najbolje rješenje na tržištu su cirkonij-oksidne krunice.

Cirkon-oksid je najnoviji materijal koji se rabi za izradu mostova i krunica te se smatra vrhuncem estetske stomatologije. Odlikuje se biokompatibilnošću i preciznošću te je potrebno manje brušenja za postizanje mehaničke otpornosti. Zbog svoje čvrstoće koriste se i za prednje i stražnje zube. Zbog preciznog dosjeda, olakšano je čišćenje te ne nastaje iritacija zubnog mesa.

Visoka estetika je moguća jer je cirkon-oksid prozračan materijal, propušta svjetlost što daje zubu prirodan izgled, a tome pridonosi i mogućnost visoke poliranosti. Kako ne sadrži metal, ne postoji opasnost od pojave tzv. „crnog ruba“ zbog povlačenja zubnog mesa.

Cirkon keramičke krunice mogu biti izrađene su od visoko kvalitetne cirkonske osnove presvučene keramikom ili iz jednog bloka strojno-kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom. Za izradu protetskih nadomjestaka CAD/CAM-om potrebna je minimalna asistencija tehničara čime se mogućnost pogreške svodi na minimum, a omogućava se vrhunska preciznost.

Koji je postupak izrade krunica?

Ako nema dovoljno zuba za krunicu, zub se liječi endodontski te se radi nadogradnja kojom se vraća izgubljena struktura. Nakon toga zub se brusi i oblikuje u često konačan oblik. Uzima se otisak i šalje u laboratorij. Do sljedećeg puta nose se privremene krunice kako bi se zaštitio oblikovani dio zuba te se brinu da izgled pacijenta nije narušen za vrijeme terapije. Krunica se tada izrađuje u laboratoriju na temelju otisaka. Nakon toga, krunica se trajno cementira u ustima klasičnim ili adhezivnim tehnikama.

Koji je vijek trajanja krunice?

U prosjeku vijek trajanja je između 10-15 godina. Koliko dugo će krunica biti u ustima, ovisi najviše o vama i vašem provođenju oralne higijene. Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine preporučuje se korištenje zubne četkice, konca za zube, vodice za ispiranje usne šupljine i interdentalne četkice.

Osim o oralnoj higijeni, očuvanje krunice ovisi i o kvaliteti materijala, zagrizu, situaciji u ustima, štetnim navikama (škripanje zubima, grickanje noktiju), genetici, stanju kosti i zubnog mesa, redovnim kontrolama te naravno, o sposobnosti stomatologa.

Pri redovnim kontrolama, doktorica Hana brine se za zdravlje zubnog mesa i kosti, kako bi se spriječilo ogoljenje zubnog korijena i moguća pomičnost zuba. Samim time krunica će se duže očuvati.

Cijena?

U Dentalnoj poliklinici K2, u kojoj je prvi pregled besplatan, cijena krunice se kreće između 1600-3000 kn, ovisno o materijalu i tehnici koja se koristi.

Uz cirkonij-oksidne krunice, izrađene od najkvalitetnijeg materijala na tržištu možete imati osmijeh poput onih kojima se divite.

Kontaktirajte nas!