Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!
left Svi naši blog postovi

Parodontitis – inicijalna terapija

Svakog pacijenta nakon dijagnoze parodontitisa očekuje inicijalna terapija. Ona je usmjerena je na borbu protiv uzroka parodontitisa – bakterija iz naslaga na zubima. 

Vrlo tanak i visoko specijaliziran sloj obrambenih stanica u usnoj šupljini čuva nas od prodora bakterija koje prekrivaju zub. Kada se ta ravnoteža naruši, upaljeno tkivo oko zuba ne može dobro obavljati svoju funkciju i dolazi do razvoja kronične bolesti – parodontitisa.


Što uključuje inicijalna parodontološka terapija?

Liječenje parodontitisa uspješno je ako je uspješna suradnja liječnik – pacijent. Zbog toga je za početak jako je važno uspostaviti dobru suradnju s pacijentom, motivirati pacijenta i ukazati mu na bitnu ulogu koju on ima u provođenju i održavanju oralne higijene, a time i u uspješnosti liječenja. Inicijalna terapija uključuje i dokumentiranje postojećeg stanja bolesti to jest mjerenje dubina džepova oko zuba te čišćenje naslaga sa zuba. To čišćenje se provodi uz lokalnu anesteziju, a radi se o ultrazvučnom i ručnom uklanjanju bakterijskih naslaga s površine korijena te zaglađivanju površine zuba kako bi se smanjilo novo nakupljanje plaka.


Koji je cilj inicijalne terapije?

Inicijalnom parodontnom terapijom nastoji se postići zdravlje potpornog tkiva zuba i/ili zaustaviti napredovanje bolesti. Cilj je da educirani pacijent nauči kontrolirati svoju kroničnu bolest pod stručnim nadzorom parodontologa koji po potrebi određuje dodatne oblike terapije.


Što je to recall?

Nakon inicijalne slijede mjeseci potporne terapije (tzv. recall) koja zahtjeva predanu suradnju pacijenta, redovite dolaske na kontrolna čišćenja novonastalih zubnih naslaga, pažljivu oralnu higijenu prema uputama parodontologa te praćenje oporavka parodontnih džepova oko zuba. Ovo je faza “doktor u kući” gdje je svatko odgovoran za kvalitetu svoje higijene i pravilno četkanje zubi jer bez toga nema pravog ozdravljenja.


Više o parodontitisu pročitajte u našim člancima:

Saznajte više i na:

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.