left Svi naši blog postovi

Piercing u usnoj šupljini

Piercing u usnoj šupljini je sve veći trend među mlađim pacijentima. Iako izgleda jako cool, uopće nije bezazlen i može imati brojne komplikacije. Iz tog razloga, odlučili smo o piercingu u usnoj šupljini razgovarati s izv.prof.dr.sc. Brailom.

Recite nam, koje su moguće komplikacije kod piercinga u usnoj šupljini?

Kao prvo, tijekom ili neposredno nakon bušenja sluznice može doći do infekcije. Usnu šupljinu kolonizira veliki broj bakterija koje žive u ravnoteži s domaćinom ne izazivajući infekciju. Jedan od
mehanizama zaštite koji to osigurava je intaktna oralna sluznica. Narušavanjem intaktnosti sluznice, odnosno bušenjem te barijere (a to je ono što se piercingom radi) povećava se rizik za ulazak oralnih bakterija u dublje slojeve tkiva što može dovesti do infekcije. Infekcija mekih tkiva, posebno jezika može dovesti do jakog oticanja i opstrukcije dišnih puteva koja može biti i životno ugrožavajuća. Rizik za infekciju se povećava ako se piercing izvodi nesterilnim alatom ili, ne daj Bože u kućnoj radinosti. Osim toga, nestručnim izvođenjem piercinga (posebno jezika) može nastati vrlo opsežno krvarenje. Isto tako, neposredno nakon postavljanja nakita, uslijed jakog oticanja tkiva može doći do prekrivanja nakita sluznicom tj. urastanja nakita u sluznicu. Može se javiti i utrnulost sluznice koja je najčešće prolazna, ali rijetko može ostati i trajna.

Uf, ovo ne zvuči dobro… Postoje li još neke komplikacije kojih se treba paziti?

Piercing može izazvati i oštećenje tvrdih i mekih tkiva u usnoj šupljini. Grickanje piercinga, igranje s njime ili slučajni udarci metala po zubima mogu izazvati pukotine ili čak odlamanje dijelova zubne
cakline. Kod piercinga na jeziku, to je kao da imate kuglu na lancu koja prilično nekontrolirano lamata u zatvorenom prostoru. Oštećenja cakline mogu dovesti do osjetljivosti zuba, najčešće na termičke podražaje i zagriz. Osim toga, odlamanje dijelova cakline može uzrokovati i estetske defekte na zubima koji će zahtijevati dodatne stomatološke zahvate (koji opet imaju svoje troškove).

Što se može dogoditi s mekim tkivima?

Pritisak nakita na meka tkiva, koji može biti nenamjeran, ovisno o poziciji nakita (npr. na donjoj usni) ili namjeran, kao posljedica igranja s nakitom može dovesti do recesije gingive odnosno povlačenja zubnog mesa. Zubi mogu postati osjetljivi na termičke podražaje, higijena takvog područja je otežana, a u težim slučajevima može doći i do pomičnosti zuba. Osim navedenoga, pacijenti se mogu žaliti na metalni okus u ustima i pojačano lučenje sline. U slučaju odvajanja dijela ili cijelog nakita može doći do njegovog gutanja, što je bolja opcija od udisanja koje predstavlja hitno stanje i zahtijeva trenutni odlazak u bolnicu.

Za kraj, što biste savjetovali pacijentima?

Kao prvo, savjetovao bih da nemaju piercing u usnoj šupljini. Postoje puno sigurnija mjesta za to. Ako baš žele piercing u ustima ili ne mogu bez postojećeg, onda bih savjetovao sljedeće:

Ako imate bilo kakvih pitanja za nas ili za doktora Braila, slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.