left Svi naši blog postovi

Preosjetljivost zubi – zašto nastaje i kako je izliječiti?

Izbjegavate li hladne napitke ili hranu od straha da će vas zubi zaboljeti? Možda bolujete od preosjetljivosti zubi.

Preosjetljivost zubi je kratkotrajna, oštra bol koja nastaje nakon temperaturnih ili kemijskih podražaja.

Odakle dolazi bol?

Zub se sastoji od cakline, dentina, cementa i pulpe. Pulpa je živac čiji mikroskopski ogranci završavaju u dentinu. Caklina je najtvrđi dio zuba koji štiti dentin od podražaja u području krune zuba, dok cement štiti dentin u području korijena zuba. Dentinska preosjetljivost se javlja kada dentin više nije zaštićen od strane cakline ili cementa te su živčani završetci izloženi vrućim, hladnim ili kiselim podražajima.

Uzroci preosjetljivosti zubi

Liječenje

Pregled kod stomatologa je prvi korak u otkrivanju uzroka vaših tegoba. Opišite bol, recite kada vam je počela i postoji li nešto što vam ublažava bol kao što su npr. topli oblozi. Nakon što otkrije uzrok, stomatolog će krenuti s liječenjem. Ponekad je rješenje jednostavna izrada novog ili mijenjanje starog ispuna. Uzrok boli može biti i upala zubnog živca, kada je terapija endodontski zahvat koji se sastoji od čišćenja i punjenja korijenskih kanala. Noćno škripanje rješavamo izradom udlage s kojom spavate i tako se smanjuje oštećenje zubi. Međutim, ako vaše tegobe dolaze od povlačenja zubnog mesa, vaš stomatolog će vam možda preporučiti operaciju prekrivanja recesija. U našoj Poliklinici, u sigurnim ste rukama doktorice Hane koja je specijalist parodontologije.

Sredstva za desenzibilizaciju

Postoje brojne mogućnosti za liječenje preosjetljivosti, čak i kada nije jasno što uzrokuje tu bol. Vaš stomatolog vam može nanijeti u ordinaciji fluoridni gel koji potiče remineralizaciju i jačanje cakline, a postoje i brojne terapeutske paste za smanjivanje preosjetljivosti, dostupne u drogerijama i ljekarnama. Paste bi se trebale koristiti na dnevnoj bazi te su rezultati vidljivi nakon otprilike 2 tjedna. Pastu možete i direktno nanijeti na bolno mjesto nakon pranja zubi.

Sprječavanje preosjetljivosti

Stara izreka glasi: “Bolje spriječiti nego liječiti” i u tom duhu preporučujemo da:

Kako biste riješili misterij bolnih zubi, naručite se na pregled i pobrinite se da opet možete uživati u najdražim slasticama (umjereno), bez straha!

Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na raspolaganju!