left Svi naši blog postovi

Rješavanje problema u jednom posjetu

Često nam, uz iskustvo i ekspertizu doktora, suvremeni alati i pomagala pomognu da pacijentima omogućimo rješavanje problema u jednom posjetu.

Upravo nam je dentalni mikroskop pomogao riješiti problem frakturiranog instrumenta u korijenskom kanalu koji predstavljaju jednu od komplikacija endodontskog liječenja. Takvo strano tijelo onemogućuje adekvatno čišćenje, dezinfekciju i obturiranje korijenskog kanala što je svrha endodontske terapije. Zub sa slomljenim instrumentom je kompromitiran jer su u prostoru korijena zaostale bakterije. Takav zub nije iskoristiv za protetske radove. Osim toga, ima i tendenciju razvijanja i širenja bakterijskog procesa u kosti oko korijena zuba te nema dobru prognozu. Takvi zubi mogu razviti i simptome te početi boljeti. Ako se instrument ne može izvaditi iz kanala zub onda se ne može ni izliječiti.

Zahvat vađenja slomljenog instrumenta u korijenskom kanalu zahtjevan je posao i iziskuje puno znanja, vještine te iskustva terapeuta. Suvremena optička pomagala i moderni instrumenti također su od velike pomoći. Upravo smo takav problem riješili našoj pacijentici, a studiju slučaja možete pogledati u videu.


Pregled

U ovom slučaju pacijentica nam se javila sa željom da keramičkim mostovima nadoknadi zube koji joj nedostaju u donjoj čeljusti. Kao jedan od nosača mosta trebao je poslužiti upravo zub koji je u sebi imao slomljeni instrument.


Rješavanje problema

Zbog toga je bilo potrebno prvo izvaditi slomljeni fragment te napraviti ponovno endodontsko liječenje na navedenom zubu. U jednoj posjeti, uz pomoć dentalnog mikroskopa, ostvaren je pristup korijenskom kanalu i frakturiranom instrumentu. Instrument je izvučen pažljivo iz kanala štedeći tvrda zubna tkiva. Kanal je mehanički očišćen uz pomoć strojne tehnike instrumentacije korijenskih kanala i napunjen tehnologijom tople gutaperke čime se postiže optimalno brtvljenje endodontskog prostora i sprečava se razvoja bakterija. Zub je tada bio spreman za daljnji protetski plan.


Jedna od naših vrijednosti koje njegujemo kao poliklinika, ali prije svega kao ljudi, je

“donosi odluke moralno i etički ispravno”. Znamo prepoznati probleme s kojima ćete nam se obratiti, a iz naše poliklinike nećete izaći s većom brigom od one s kojom ste inicijalno došli. Istini za volju, ponekad imenovanje problema zna zvučati zastrašujuće, ali to je potpuno prirodno. Provesti ćemo vas kroz sve faze rada, ponuditi vam opcije i rješenja, detaljne ponude i pojašnjenje zahtjevnih stručnih pojmova. Mi smo tu da rješavamo vaše probleme i očuvamo vaše zdravlje.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.