left Svi naši blog postovi

Ako i vi sanjate “hollywoodski” osmijeh, ljuskice su idealno rješenje za vas!

Sigurno ste čuli za ljuskice za zube, jedno od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji za postizanje “hollywoodskog osmijeha”. Ako i vi sanjate “hollywoodski” osmijeh, ljuskice su idealno rješenje za vas!

Doktor Zoran Kralj, specijalist dentalne protetike

Ljuskice za zube (porculanske navlake, porculanski zubi) su protetski nadomjesci koji služe za ispravljanje estetskih nedostataka zubi. To su tanki, individualno napravljeni keramički listići koji se lijepe na vanjsku stranu zuba, s minimalnim brušenjem ili bez brušenja zuba.
Mogu biti izrađene od keramike ili kompozitnih materijala. Porculanske ljuskice su otpornije na promjenu boje od kompozitnih i bolje oponašaju propuštanje svjetla prirodnih zubi.

Svaki pacijent je individualan, te je za odabir materijala ljuskice potrebno prvo razgovarati sa stomatologom. U našoj poliklinici, glavnu riječ kada su u pitanju ljuskice ima doktor Zoran Kralj, specijalist protetike. Upravo s njim možete dogovoriti prve besplatne konzultacije na kojima će vas educirati i uputiti u mogućnosti koje vam se nude.

Kada se koriste?

Ljuskice ispravljaju sljedeće estetske probleme:

Jeste li kandidat za ljuskice?

Ljuskice se mogu postaviti samo na zdrave zube, bez velikih ispuna. Prilikom pregleda, stomatolog će vam reći možete li imati ljuskice ili vam ponuditi alternativno rješenje.

Koji je proces stavljanja ljuskica?

Stavljanje ljuskica obično zahtjeva 3 posjeta stomatologu: jedan za konzultaciju, jedan za preparaciju i jedan za konačno postavljanje.

Dijagnoza i planiranje

Za vrijeme prvog termina, objasnit ćete stomatologu što što biste htjeli promijeniti na zubima i što želite postići. Stomatolog će vas pažljivo poslušati i potom pregledati zube. Tada će stomatolog vidjeti jeste li ili niste kandidat za ljuskice te ako niste, ponudit će vam alternativno rješenje.

Preparacija

Kako bi se na zub mogla staviti ljuskicu, potrebno je ukloniti 0,5 mm cakline, koliko iznosi debljina ljuskice. Danas postoje i „non-prep“ ljuskice, koje se zalijepe za površinu cakline, bez njenog brušenja. Stomatolog će zatim uzeti otisak i poslati ga u laboratorij kako bi se izradila ljuskica. Kako bi se zaštitio zub od termičkih i mehaničkih podražaja, stomatolog će vam staviti privremenu ljuskicu.

Cementiranje

Prije trajnog cementiranja, stomatolog će prisloniti ljuskicu na vaš zub kako bi se analizirala boja, veličina i oblik. Ako nešto još treba ispraviti, ljuskica se šalje ponovno u laboratorij.

Ako ste zadovoljni, vaš zub se priprema za cementiranje – čisti se, polira i jetka kiselinom čime se postiže snažnija povezanost zuba i ljuskice. Cement se postavlja na ljuskicu i ona se lijepi na zub. Završno, uklanja se višak cementa, stomatolog provjerava zagriz i vrši završne prilagodbe.

Njihove prednosti?

Kolika je trajnost ljuskica?

Trajnost ljuskice ovisi o njenom pravilnom održavanju, ali u većini slučajeva trajnost iznosi 7-15 godina, nakon čega bi se trebale zamijeniti.

Kako se održava ljuskica?

Ljuskice za zube ne zahtjevaju posebnu njegu. Važno je održavati pravilno oralnu higijenu, prati zube minimano dva puta dnevno fluoridnom pastom, koristiti zubni konac, interdentalne četkice i vodicu za ispiranje.

Iako su ljuskice otporne na mrlje, vaš stomatolog će vam možda preporučiti da se klonite hrane koja dovodi do obojenja zuba (npr. crveno vino, kava).

Ako priželjkujete “hollywoodski” osmijeh, javite nam se i dogovorite besplatne konzultacije kod naših doktora.