left Svi naši blog postovi

Što je endodoncija?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem bolesne pulpe. Zubna pulpa je meko tkivo koje sadrži živčana vlakna i krvne žile. Nju okružuje unutarnji sloj zuba, dentin, a na dentin se nastavlja caklina, površinski sloj zuba. Napredovanjem karijesa kroz caklinu i dentin dolazi do upale pulpe, što se naziva pulpitis.

Upalu pulpe prate simptomi kao što su bol i jaka osjetljivost na toplo ili hladno. Pulpa može biti osjetljiva i ako je samo iritirana dubokim karijesom koji ju još nije zahvatio. Vaš stomatolog može procijeniti u kakvom je stanju zub te ako je zahvaćena pulpa, potreban je endodontski zahvat.

Prije započinjanja, poželjno je imati rendgensku snimku zuba kako bismo mogli procijeniti stanje zuba i izgled kanala. Endodontski zahvat se sastoji od otvaranja pulpne komorice i uklanjanja sadržaja iz nje (tzv. vađenje živca), čišćenja i punjenja korijenskih kanala.

Postoje dvije opcije za provođenje endodoncije

Prva opcija je da vaš stomatolog otvori pulpnu komoricu i stavi sredstvo koji će nakon nekoliko dana umrtviti živac. Druga opcija je da se (uz anesteziju!) pulpa ukloni isti dan bez sredstva za umrtvljivanje.

Neki zubi su jednokorijenski, dok su drugi višekorijenski. Jednokorijenski zubi najčešće imaju jedan ili dva korijenska kanala, dok ih višekorijenski zubi imaju najčešće tri ili četiri. Važno je pronaći sve kanale, dobro ih očistiti i dezinficirati kako ne bi došlo do nastanka nove upale.

Nakon čišćenja kanala ručnim ili strojnim tehnikama, kanali se pune zamjenskom tvari koja sprječava prodor bakterija u zub i nastanak nove infekcije. Nakon provedene terapije, napravi se kontrolna rentgenska snimka. Ako je sve u redu, može se krenuti u izradu novog ispuna (plombe) ili krune, ovisno u kakvom je stanju zub.

Bol tijekom i nakon endodoncije

Bol nakon stavljanja sredstva za umrtvljivanje (“stavljen lijek”) – kako bi se živac umrtvio, na površinu živca aplicira se preparat paraformaldehida. Preparati koji se najčešće koriste sadrže i anestetik, međutim zbog samog procesa odumiranja živca osjeti se neugodna bol koja većinom prestane nakon 1-2 dana. Tada je terapije izbora oralno uzeti analgetik kako bi se bol ublažila, no ako se pojačava potrebno je javiti se stomatologu.

Bol nakon endodoncije – endodontski zahvat je jedan od zajzahtjevnijih zahvata u stomatologiji i oporavak od upale je ponekad duži od očekivanog. U određenom broju slučajeva, bol se javlja nakon završenog endodontskog zahvata, većinom kao reakcija tkiva na punjenje. Bol se ublažava analgeticima i prestaje nakon nekoliko dana.

Ostali razlozi za nastanak boli su sljedeći:

Kako bi endodoncija prošla što bezbolnije, pacijentima preporučamo popiti tabletu protiv bolova pola sata prije zahvata.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!