Poliklinika neće raditi od 24.7 do 15.8. U tom razdoblju, za sva pitanja molimo javite nam se na hello@k2dental.hr

Svakodnevna njega zubi

Je li vam se ikada dogodilo da posjetite stomatologa, operete zube prije termina najbolje što znate, no svejedno vam stomatolog da par savjeta za poboljšanje? U medijima nas obasipaju sredstvima za održavanje higijene usne šupline, no znate li ih pravilno koristiti?

Ako je odgovor ne, ne brinite jer niste jedini. Često s novim pacijentima razgovaramo o pravilnoj svakodnevnoj njezi zubi. Nerijetko nam otkriju kako im zapravo nitko nije pokazao kako pravilno njegovati zube i kako koristiti koja pomoćna sredstva. Kao da se podrazumijevalo da sami već znaju kako se što koristi. U ovom članku provest ćemo vas kroz pravilno korištenje sredstava za njegu zubi i otkrit ćemo vam kako možete prekontrolirati sami sebe.

Stvaranje naslaga na zubima nemoguće je izbjeći. Redovitim održavanjem higijene želimo spriječiti da naslage pređu u zreli plak na zubima. Zreli plak je prvi korak u stvaranju karijesa, zubnog kamenca i parodontnih problema.

Pranje zubi četkicom

Pranje zubi je automatizirana radnja i lako je odlutati u mislima dok peremo zube. Tako griješimo, prejako četkamo iste plohe zuba, a nedovoljno neke druge. Obratite pažnju na detalje i najbitnije – usporite! Perite zub po zub, time ćete morati usporiti jer će svaki zub biti novi zadatak za sebe.

Kako bismo održali zube zdravima, moramo ih četkati minimalno 2 do 3 puta dnevno. Najvažnije pranje zuba je ono pred noćno spavanje. Slina je svojom imunološkom ulogom i mehaničkim ispiranjem zaštitni faktor od karijesa, a po noći je smanjeno njezino lučenje. Također, po noći je aktivnost mišića obraza i jezika manja pa je manje i tzv. samočišćenje zubi. Samim time za vrijeme spavanja, u slučaju da niste dobro oprali zube, stvaraju se idealni uvjeti za nastanak karijesa.

Pranje zubi ne znači zapjeniti usta pastom, proći površno i agresivno po zubima te uživati u najnovijem okusu paste po divnoj metvici ili bronhi bombonima. Nije važno je li najskuplja, je li najljepša, je li ima najbolju reklamu. Važno je da njome učinkovito operemo zube, a da pri tome ne ozljeđujemo zubno meso i ne stvaramo više štete nego koristi. Također, važno je da četkica nije istrošena i raščupana, treba ju redovito mijenjati. Otprilike svakih mjesec do dva mjeseca. Električna četkica može biti dobar motivator, ali je važno da nije rotirajuća nego vibrirajuća i da ju se ne prislanja prečvrsto na zub i zubno meso. Imajte na umu kako električna četkica sama po sebi nije garancija dobre higijene. Jednako dobro se zubi mogu oprati običnom četkicom uz prikladnu tehniku i temeljitost. Tu nije kraj. Svaki zub ima još po dvije plohe prema svom susjedu zubu koje nisu dostupne običnoj četkici. Tu nastupaju zubni konac i interdentalna četkica.

Cilj je ukloniti naslage sa svih površina mehanički, četkajući po zubima s obrazne, jezične, nepčane i grizne plohe zuba. Za obrazne plohe četkicu treba prisloniti na područje spoja zubnog mesa i zuba pod kutom od otprilike 45 stupnjeva te kružno masirati meso i čistiti površinu zuba. Snažne horizontalne kretnje uz jak pritisak nisu prihvatljive jer uzrokuju povlačenje zubnog mesa i oštećenje zubnog tkiva čak i gubitak cakline i dentina. Jezičnu, odnosno nepčanu plohu zuba najbolje je očetkati prislanjajući četkicu uzdužno uz zub. Grizne plohe četkamo horizontalnim pokretima.

Zubni konac i interdentalne četkice

Međuzubni prostori mogu biti različitih veličina i anatomije. Za početak, kupite više veličina interdentalne četkice kako biste isprobali u koji prostor paše koja veličina četkice. Koriste se tako da se primajući četkicu za njen držak ona ugura među zube s obrazne strane zuba jednom i izvuče se van. Bez ribanja po zubnom mesu višestrukim ponavljanjem ovog postupka. Zubni konac treba koristiti pažljivo. Uvodi se među zube s grizne plohe lagano dok se ne prođe najjači kontakt među dva zuba. Kad je konac već umetnut labavije među zube prisloni se uz jedan zub I izvuče van pa se postupak ponovi i sa susjednim zubom.

Vodice za ispiranje

Vodice za ispiranje mogu biti dodatno pomoćno sredstvo u održavanju higijene usne šupljine. Nemojte ih koristiti kao zamjenu četkicu, zubni konac, interdentalnu četkicu.

Tuš za zube

Tuš za zube je još jedno od pomoćnih sredstava u oralnoj higijeni, no on ne zamjenjuje četkicu, interdentalnu četkicu niti zubni konac. Često je od pomoći osobama koje u ustima imaju protetske radove, a koriste ga za ispiranje prostora u kojima su mogli zaostati ostaci hrane.

Plak detektori

Za motivaciju za pravilno održavanje oralne higijene mogu poslužiti plak detektori. To su sredstva pakirana u tableticama ili pastama. Koriste se tako da se promućkaju u ustima i obojaju preostale naslage. Nakon što detektirate mjesta koja nisu dobro oprana, možete još jednom ponoviti pranje. Uz korištenje plak detektora upoznat ćete sva sva mjesta u ustima koja su teže dostupna i na kojima vam često zaostanu naslage pa će s vremenom i čišćenje istih postat lakše.

Najbolji kontolor čistih zubi je naš jezik. Završni korak je proći jezikom po zubima i provjeriti je li sve glatko. Zubi moraju biti zdravi i sanirani bez kamenca, odstojećih plombi, ispuna koji strše ili neadekvatno nasjedajućih protetskih nadomjestaka da bi jezikom mogli detektirati razliku u hrapavosti između čistog zuba i hrapavih naslaga. Često se naslage skriju i zaostanu ispod najšireg dijela zuba- zubnog ekvatora, u području gdje se zub spaja sa zubnim mesom pa obratite pažnju na te dijelove.

Počnite pravilno njegovati vaše zube prije nego postane prekasno. Možemo zaključiti da je ispravan put u dobru higijenu zuba na prvom mjestu osvještavanje I detektiranje područja koja do sada niste dobro četkali, trud, temeljitost i upornost. Redovnim posjetama stomatologu i odlascima na profesionalno čišćenje trud će se isplatiti jer čisti zubi osnova su u održavanju usne šupljine zdravom.

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.