Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!
left Svi naši blog postovi

Svakodnevna njega zubi

Je li vam se ikada dogodilo da posjetite stomatologa, operete zube prije termina najbolje što znate, no svejedno vam stomatolog da par savjeta za poboljšanje? U medijima nas obasipaju sredstvima za održavanje higijene usne šupline, no znate li ih pravilno koristiti?

Ako je odgovor ne, ne brinite jer niste jedini. Često s novim pacijentima razgovaramo o pravilnoj svakodnevnoj njezi zubi. Nerijetko nam otkriju kako im zapravo nitko nije pokazao kako pravilno njegovati zube i kako koristiti koja pomoćna sredstva. Kao da se podrazumijevalo da sami već znaju kako se što koristi. U ovom članku provest ćemo vas kroz pravilno korištenje sredstava za njegu zubi i otkrit ćemo vam kako možete prekontrolirati sami sebe.

Stvaranje naslaga na zubima nemoguće je izbjeći. Redovitim održavanjem higijene želimo spriječiti da naslage pređu u zreli plak na zubima. Zreli plak je prvi korak u stvaranju karijesa, zubnog kamenca i parodontnih problema.

Pranje zubi četkicom

Pranje zubi je automatizirana radnja i lako je odlutati u mislima dok peremo zube. Tako griješimo, prejako četkamo iste plohe zuba, a nedovoljno neke druge. Obratite pažnju na detalje i najbitnije – usporite! Perite zub po zub, time ćete morati usporiti jer će svaki zub biti novi zadatak za sebe.

Kako bismo održali zube zdravima, moramo ih četkati minimalno 2 do 3 puta dnevno. Najvažnije pranje zuba je ono pred noćno spavanje. Slina je svojom imunološkom ulogom i mehaničkim ispiranjem zaštitni faktor od karijesa, a po noći je smanjeno njezino lučenje. Također, po noći je aktivnost mišića obraza i jezika manja pa je manje i tzv. samočišćenje zubi. Samim time za vrijeme spavanja, u slučaju da niste dobro oprali zube, stvaraju se idealni uvjeti za nastanak karijesa.

Pranje zubi ne znači zapjeniti usta pastom, proći površno i agresivno po zubima te uživati u najnovijem okusu paste po divnoj metvici ili bronhi bombonima. Nije važno je li najskuplja, je li najljepša, je li ima najbolju reklamu. Važno je da njome učinkovito operemo zube, a da pri tome ne ozljeđujemo zubno meso i ne stvaramo više štete nego koristi. Također, važno je da četkica nije istrošena i raščupana, treba ju redovito mijenjati. Otprilike svakih mjesec do dva mjeseca. Električna četkica može biti dobar motivator, ali je važno da nije rotirajuća nego vibrirajuća i da ju se ne prislanja prečvrsto na zub i zubno meso. Imajte na umu kako električna četkica sama po sebi nije garancija dobre higijene. Jednako dobro se zubi mogu oprati običnom četkicom uz prikladnu tehniku i temeljitost. Tu nije kraj. Svaki zub ima još po dvije plohe prema svom susjedu zubu koje nisu dostupne običnoj četkici. Tu nastupaju zubni konac i interdentalna četkica.

Cilj je ukloniti naslage sa svih površina mehanički, četkajući po zubima s obrazne, jezične, nepčane i grizne plohe zuba. Za obrazne plohe četkicu treba prisloniti na područje spoja zubnog mesa i zuba pod kutom od otprilike 45 stupnjeva te kružno masirati meso i čistiti površinu zuba. Snažne horizontalne kretnje uz jak pritisak nisu prihvatljive jer uzrokuju povlačenje zubnog mesa i oštećenje zubnog tkiva čak i gubitak cakline i dentina. Jezičnu, odnosno nepčanu plohu zuba najbolje je očetkati prislanjajući četkicu uzdužno uz zub. Grizne plohe četkamo horizontalnim pokretima.

Zubni konac i interdentalne četkice

Međuzubni prostori mogu biti različitih veličina i anatomije. Za početak, kupite više veličina interdentalne četkice kako biste isprobali u koji prostor paše koja veličina četkice. Koriste se tako da se primajući četkicu za njen držak ona ugura među zube s obrazne strane zuba jednom i izvuče se van. Bez ribanja po zubnom mesu višestrukim ponavljanjem ovog postupka. Zubni konac treba koristiti pažljivo. Uvodi se među zube s grizne plohe lagano dok se ne prođe najjači kontakt među dva zuba. Kad je konac već umetnut labavije među zube prisloni se uz jedan zub I izvuče van pa se postupak ponovi i sa susjednim zubom.

Vodice za ispiranje

Vodice za ispiranje mogu biti dodatno pomoćno sredstvo u održavanju higijene usne šupljine. Nemojte ih koristiti kao zamjenu četkicu, zubni konac, interdentalnu četkicu.

Tuš za zube

Tuš za zube je još jedno od pomoćnih sredstava u oralnoj higijeni, no on ne zamjenjuje četkicu, interdentalnu četkicu niti zubni konac. Često je od pomoći osobama koje u ustima imaju protetske radove, a koriste ga za ispiranje prostora u kojima su mogli zaostati ostaci hrane.

Plak detektori

Za motivaciju za pravilno održavanje oralne higijene mogu poslužiti plak detektori. To su sredstva pakirana u tableticama ili pastama. Koriste se tako da se promućkaju u ustima i obojaju preostale naslage. Nakon što detektirate mjesta koja nisu dobro oprana, možete još jednom ponoviti pranje. Uz korištenje plak detektora upoznat ćete sva sva mjesta u ustima koja su teže dostupna i na kojima vam često zaostanu naslage pa će s vremenom i čišćenje istih postat lakše.

Najbolji kontolor čistih zubi je naš jezik. Završni korak je proći jezikom po zubima i provjeriti je li sve glatko. Zubi moraju biti zdravi i sanirani bez kamenca, odstojećih plombi, ispuna koji strše ili neadekvatno nasjedajućih protetskih nadomjestaka da bi jezikom mogli detektirati razliku u hrapavosti između čistog zuba i hrapavih naslaga. Često se naslage skriju i zaostanu ispod najšireg dijela zuba- zubnog ekvatora, u području gdje se zub spaja sa zubnim mesom pa obratite pažnju na te dijelove.

Počnite pravilno njegovati vaše zube prije nego postane prekasno. Možemo zaključiti da je ispravan put u dobru higijenu zuba na prvom mjestu osvještavanje I detektiranje područja koja do sada niste dobro četkali, trud, temeljitost i upornost. Redovnim posjetama stomatologu i odlascima na profesionalno čišćenje trud će se isplatiti jer čisti zubi osnova su u održavanju usne šupljine zdravom.

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.