Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!
left Svi naši blog postovi

Sve što trebate znati o utjecaju kemoterapije na vaše oralno zdravlje…

Nedavno smo u poliklinici dobili novu pacijenticu koja je prošla kemoterapiju. U inicijalnom razgovoru, otkrila nam je kako nije bila dovoljno educirana o utjecaju kemoterapije na njezino oralno zdravlje te da ni sama nije znala gdje da traži kvalitetne savjete i informacije.

Upravo smo iz tog smo razloga opet pozvali izv.prof.dr.sc. Braila, specijalista oralne patologije, kako bismo vam zajedničkim snagama na jedno mjesto stavili sve što trebate znati o utjecaju kemoterapije na vaše oralno zdravlje. Proslijedite članak onima kojima treba, a ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se javite.

Kakva je povezanost između kemoterapije i usne šupljine?

Kemoterapija vrlo često izaziva neugodne nuspojave u ustima koje značajno narušavaju kvalitetu života. Neke od njih mogu biti toliko intenzivne da dovedu do prekida liječenja dok neke mogu uzrokovati smrtonosne infekcije.

Kakve nuspojave kemoterapija može izazvati u usnoj šupljini?

Može se javiti upala oralne sluznice (mukozitis), zatim jaka suhoća usta, gubitak okusa, sklonost karijesu, krvarenje i infekcije sluznice. Tijekom kemoterapije dolazi do pada imunosti tako da može doći i do reaktivacije nesaniranih zuba: različitih upala pokvarenih, neliječenih zuba, zaostalih korjenova i reaktivacije kroničnih periapikalnih procesa („granuloma“). U najgorem slučaju, prodor bakterija iz usta u cirkulaciju može uzrokovati po život opasnu sepsu.

Mogu li se navedene nuspojave spriječiti?

Neke da u potpunosti, a neke ne. Međutim, može se utjecati na njihov intenzitet što će umanjiti utjecaj kemoterapije na kvalitetu života i omogućiti da se ona provede do kraja. Najbolji način za
sprječavanje ili minimiziranje nuspojava je odlazak na kemoterapiju sa zdravim zubima i ustima.

Što preporučujete pacijentima da naprave?

Preporučujem da svakako posjetite stomatologa, idealno dva do tri tjedna prije početka kemoterapije. To je dovoljno vremena da stomatolog napravi neophodne zahvate i da tkivo zacijeli. U slučaju da je kemoterapija već započela, preporučujem javiti se stomatologu čim prije. Tada će se zahvati planirati i raditi ovisno o općem stanju bolesnika.

Koji su to neophodni zahvati koje treba napraviti prije početka kemoterapije?

Prvenstveno je potrebno izvaditi zube koji su za vađenje, očistiti zubni kamenac i plak te korigirati proteze. Nadalje, od presudnog je značaja informirati pacijente o nuspojavama kemoterapije u ustima i dati detaljne upute za održavanje oralne higijene.

Imate li savjete za očuvanje oralnog zdravlja tijekom kemoterapije?

Zube perite iza svakog obroka, ultra mekom četkicom i blagom zubnom pastom. Ako je pranje zuba bolno, premažite zubno meso prije pranja lokalnim anestetikom u gelu. Svakako koristite interdentalne četkice nakon pranja zuba, osim kad su vrijednosti trombocita niže od 50 x 10 9 po litri. Dva do tri puta dnevno isperite usta antiseptikom bez alkohola da biste spriječili infekciju sluznice. Za održavanje ph usne šupljine ispirite usta što češće otopinom kuhinjske soli i sode bikarbone (1/4 čajne žličice u pola čaše tople vode), posebno ako se kao nuspojava kemoterapije javi mučnina i povraćanje. Za zaštitu zuba od karijesa koristite gel s visokom koncentracijom fluora (>1%). Izbjegavajte tvrdu i oštru hranu koja može ozlijediti sluznicu, jake začine, alkohol i duhan.

Što ako se, unatoč dobroj oralnoj higijeni, neke od nuspojava u ustima ipak jave?

Nuspojave se najčešće manifestiraju upalom sluznice, pojavom crvenila, rana na sluznici, osjećajem pečenja i suhoće usta. U tom slučaju preporučujem pregled specijalista oralne patologije koji će, ovisno o vrsti nuspojave preporučiti terapiju.

Što nakon završetka kemoterapije?

I nakon završetka kemoterapije treba nastaviti s temeljitom oralnom higijenom. Redovito pranje zuba, korištenje interdentalnih četkica, održavanje vlažnosti usta te upotreba preparata za zaštitu od karijesa mora postati svakodnevna rutina. U početku treba odlaziti na stomatološke kontrole svaka 3 mjeseca a u slučaju pojave bilo kakvih simptoma u ustima i ranije.

Za kraj, imate li još kakav savjet za naše pacijente?

Naravno! Obavezno se javite stomatologu prije početka kemoterapije! Nuspojave kemoterapije u ustima mogu biti jako neugodne, ali vam stomatolog može pomoći da lakše prebrodite to izuzetno teško razdoblje u svom životu.