left Svi naši blog postovi

Trebamo li uopće umnjake?

Često nam se javljaju pacijenti zbog neugodnih bolova, a glavni krivci su umnjaci. Pitanje glasi, trebamo li uopće umnjake? 

Umnjak ili treći kutnjak je zub koji posljednji niče u zubnoj čeljusti. Obično izrastu između 17. i 30. godine života. Nekim ljudima oni ne izrastu pa bi se moglo reći da su ti sretnici izbjegli potencijalni neugodni problem.

Tijekom povijesti koristili su se za mljevenje i drobljenje hrane, ali su promjenom prehrane i načina života izgubili svoju namjenu. S obzirom na to da zadnji niču, ostavljeno im je najmanje prostora. Također, često su teško dostižni zbog čega su često žrtva karijesa.

Razlozi za vađenje

Ako su umnjaci izrasli bez poteškoća i može se održavati oralna higijena, nema razloga za njihovo vađenje te mogu biti korisni kao i svi drugi zubi. Nažalost, to često nije slučaj.

Ponekad rastu ispod ili prema drugom kutnjaku te uzrokuju bol ili kvarenje susjednog zuba. Mogu čak i uzrokovati upalu koja razara kost i okolne živce.

U nekim slučajevima, mehanička zapreka im onemogućava nicanje te se tada nazivaju impaktiranim zubima. Ako je samo dio zuba izrastao, nastaje mjesto gdje se često nakuplja hrana i bakterije zbog čega nastaje upala zubnog mesa. To uzrokuje jaku bol, a ponekad simptomi problema s umnjacima uključuju i utrnutost čeljusti.


Preventiva

U nekim slučajevima, ortodont ili stomatolog će vam savjetovati vađenje umnjaka iako niste osjetili neugodne simptome. Time ih pokušava spriječiti. Kako bi stomatolog procijenio treba li izvaditi umnjake, najveća pomoć mu je rendgenska snimka. S njom vidi postoji li zametak zuba, raste li u krivom smjeru te ima li karijes. Vađenje se preporuča obaviti što prije, dok korijen nije do kraja narastao i dok okolna kost nije toliko tvrda. Tako se smanjuje opasnost od oštećenja susjednog zuba, kosti ili živaca.


Rutinski zahvat

Razvojem tehnologije, vađenje trećeg kutnjaka (u kvalitetno opremljenim ordinacijama) je rutinski zahvat te se izvodi u lokalnoj anesteziji. Na kraju zahvata, rana se šiva, a oporavak traje nekoliko dana. Nakon operacije može doći do laganog oticanja i može biti otežano konzumiranje hrane. Ako dođe do toga, potrebno je jesti mekšu i laganiju hranu. Preporuča se uzimanje tableta protiv bolova, hladni oblozi prvih 24 sata i mirovanje jer fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

Iako su na lošem glasu, umnjaci danas nisu teško rješiv problem. Izbjegnite bol i javite nam se za pregled!