left Svi naši blog postovi

Umnjaci – zbog čega ih vadimo bez straha da će nam nedostajati?

Umnjaci ili treći kutnjaci su zubi koji nam posljednji izrastaju, najčešće u kasnim tinejdžerskim godinama. Obično imamo 4 umnjaka – dva u gornjoj i dva u donjoj čeljusti. Često čujemo da je umnjake potrebno vaditi, a koji su razlozi tome, zbog čega nam ne nedostaju u čeljusti te kako izgleda proces vađenja i oporavka, pročitajte u nastavku.

Jesu li nam umnjaci stvarno potrebni?

Zbog evolucijski smanjene čeljusti u odnosu na velike čeljusti naših predaka koji su žvakali tvrđu i drugačiju hranu, neki ljudi uopće nemaju umnjake, a kod nekih u čeljusti nema dovoljno mjesta za njihovo izrastanje. Možemo reći da napredniji među nama nemaju zametke umnjaka jer im nisu potrebni za moderan lifestyle. Ipak, većina nas i dalje ima previše zuba za premalu čeljust, a tu nastaju problemi.

Umnjaci ne izrastaju potpuno u zubni niz što otežava oralnu higijenu te se oko takvih zuba stvaraju džepovi u zubnom mesu i kosti u kojima se nakupljaju bakterije i hrana. To dovodi do upale i bolova, pametni naziv: perikoronitis. Postoje i situacije kada umnjaci krenu rasti pod krivim kutom. Zaglave se u kosti i probijaju se u susjedni zub uzrokujući probleme i na njemu. Također, kao takvi nemaju nikakvu funkciju u žvakanju.

Mogu rasti i u obraz uzrokujući griženje i stvaranje ranica na sluznici obraza, a to nitko ne želi.

Najčešće pitanje: zašto moram vaditi umnjake?

Zbog navedenih problema umnjaci često uzrokuju ponavljajuće upale, bolove, nemogućnost potpunog otvaranja usta, neugodan zadah zbog zadržavanja hrane i bakterija u džepovima, kvar na susjednim zubima zbog otežanog čišćenja i četkanja takvog područja te u težim upalama, kad imunološki sustav ne uspije zadržati upalu lokalno, čak i opće simptome – slabosti i temperaturu.

“Gašenje vatre” antibioticima ili uklanjanje dijela zubnog mesa oko zuba da bi se olakšala higijena samo su privremena rješenja jer će zubno meso ponovno prerasti preko zuba i upala će se ponoviti. Problem možete i ne primjećivati ako je upala kronična i polako napreduje razarajući kost produbljivanjem džepa oko zuba i u bilo kojem trenutku može buknuti. Takve zube koji samo rade probleme najbolje je izvaditi što prije.

Kako znati trebate li vaditi umnjake?

Prvi korak je snimanje ortopana. To je rengenska snimka svih zuba na kojoj su vidljivi i svi umnjaci. Ponekad, iako rijetko, za pripremu vađenja potrebno je napraviti i 3D snimku (CBCT). Ako ne osjećate simptome a ipak niste sigurni rade li vam umnjaci probleme, najbolje je da obavite pregled na kojem će stomatolog vidjeti zub u ustima i analizirati korijenove umnjaka na ortopanu.

Postoji li razlika između gornjih i donjih umnjaka?

Obično je lakše ukloniti umnjake u gornjoj čeljusti jer je anatomija i konzistencija kosti povoljnija za zahvat. Vađenje traje kraće, kao i oporavak.

Donji su malo veći gnjavatori. Stomatolog će vjerojatno morati izvesti zahvat zvan alveotomija, što znači da će prvo trebati malo osloboditi i bolje prikazati umnjak da bi ga mogao izvaditi. Tu nam u cijeljenju i oporavku jako pomažu krvni preparati, tzv. PRF. Radi se o preparatu vlastite krvi pacijenta. Prije vađenja sami sebi donirate malu količinu krvi od koje napravimo visoko vrijedan koncentrat matičnih stanica i faktora rasta koji se položi u ranu, pomaže u cijeljenju te omogućuje da defekt nakon vađenja u kosti bude što manji, a rana bolna što kraće (pacijentima ovo uvelike olakšava postupak oporavka).

Kako izgleda kirurško vađenje umnjaka?

Postupak vađenja umnjaka nije bolan jer koristimo lokalnu anesteziju koja eliminira bol i neugodan osjećaj. Zatim prikazujemo umnjak kako bi mu lakše pristupili. Ponekad, kod zavijenih korijena, potrebno ih je razdvojiti na dva dijela kako bi ih lakše izvukli iz inače tvrde okolne kosti. Naravno, morate osjetiti određeni pritisak, to je ipak zub kojeg treba izvaditi, ali ne smije biti boli! Tijekom zahvata, cilj nam je da cijelo iskustvo bude minimalno traumatično. Možete nam uvijek reći ako vam nešto smeta, ako trebate pauzu ili nešto drugo. Tu smo da vam olakšamo i pomognemo riješiti problem. Zahvat završavamo s nekoliko šavova koje uklanjamo za tjedan dana na kontroli.

Kako se pripremiti za zahvat?

Prije zahvata možete dobiti premedikaciju, koju svakako preporučujemo. Također, obavezno jedite prije dolaska. To ne znači da pojedete sve što nađete u frižideru (…jer poslije nećete moći…), već da konzumirate normalan obrok. Razlog je lokalna anestezija koja u sebi sadrži adrenalin i u situacijama povećanog straha i praznog želuca može dovesti do prolazne i bezopasne nesvjestice.

Kakav je oporavak?

Odmah po zahvatu preporučujemo započeti s uzimanjem potrebnih lijekova: protiv bolova, protiv otekline i protiv infekcije. Sve potrebno dobit ćete u poliklinici, s pisanim uputama. Kod kuće predlažemo odabrati listu najboljih filmova 20. stoljeća ili seriju od 8 sezona, ugodno se smjestiti s glavom u povišenom položaju i mirovati. Šalimo se, naravno, ali radi se o tome da mirovanje uvelike pomaže i smanjuje oteklinu. Barem sedam dana nakon operacije izbjegavajte pojačanu tjelesnu aktivnost (teretana i trening mogu malo pričekati) kako se ne bi javilo krvarenje i bolovi.

Uz to, potrebno je jesti mekanu hranu, koristiti antiseptičku vodicu za usta (ne prvi dan), ne dirati ranu i redovito primjenjivati hladne obloge na operiranoj strani čeljusti.

Ponekad nakon vađenja donjih umnjaka može doći do komplikacija, no sve su prolazne i rješive. U svakom slučaju, tu smo kad nas trebate te ako imate dodatnih pitanja ili nedoumica.

Kako u oporavku pomaže PRF?

PRF uvelike olakšava oporavak i cijeljenje nakon vađenja. Postupak je vrlo jednostavan i potpuno prirodan. Iz vene na ruci (obično vađenje krvi) uzmemo manju količinu krvi koju stavimo u poseban uređaj za centrifugu nakon čega dobijemo fantastičan pripravak bogat tvarima koje sudjeluju u zacjeljivanju i koje naš organizam prirodno sadrži, ali u visokoj koncentraciji. Takav pripravak umetnemo na mjesto izvađenog zuba.

Zahvaljujući matičnim stanicama i faktorima rasta u pripravku rana cijeli brže, s manje boli i otekline i kvalitetnije se ispuni novom kosti. Zapravo, puno se brže vraćate svom svakodnevnom ritmu i obavezama.

I za kraj…

Ako imate sreće da su vaši umnjaci niknuli pravilno, uspravno, da vam ne uzrokuju bolove, upale i loš zadah, da su u dobrom žvačnom odnosu, u pravilnom kontaktu s drugim kutnjakom, i da ih možete dobro četkati, zanemarite ovaj članak i podijelite ga prijateljima i poznanicima koji se žale na umnjake i nikako se ne mogu odlučiti za vađenje.

Ako mislite da trebate vaditi umnjake, slobodno nam se obratite i ne zaboravite da je prvi pregled besplatan.

Poseban pozdrav svima koji nemaju umnjake, vaši geni su budućnost 🙂