left Svi naši blog postovi

Zubne krunice – sve što želite znati na jednom mjestu

Zubna krunica („navlaka“) je protetski nadomjestak koji kao kapica prekriva i obuhvaća krunski dio prirodnog zuba ili implantata. Krunica vraća zubu njegov oblik, veličinu, popravlja estetski dojam te štiti zub od daljnjih oštećenja.

U kojim situacijama je potrebna krunica?

Krunica je indicirana u sljedećim situacijama:

Vrste krunica

Trajne krunice mogu biti potpuno kovinske (napravljene od zlata ili neke druge slitine, danas se rijetko koriste), metal-keramičke i bezmetalne keramičke krunice.

Metal-keramičke krunice su izrađene od metalne osnove koja je presvučena keramikom. Metalna osnova oigurava stabilnost i čvrstoću, dok keramika pridonosi estetici krunice oponašajući boju zuba. Iako ima odlična mehanička svojstva, zbog tamnog ruba oko zubnog mesa i nemogućnosti propuštanja svjetlosti, estetska svojstva su slabija od potpuno keramičkih krunica te se njihova uporaba preporuča kod stražnjih zuba.

Bezmetalne keramičke krunice (cirkon-oksidne krunice, e-max, „porculanski zubi“, „porculanske navlake“, „keramički zubi“) imaju svojstvo odbijanja i propuštanja svjetla te u potpunosti imitiraju prirodne zube. Biokompatibilne su i pogodne za pacijente koji imaju alergije na metale. Zbog odličnih estetskih i mehaničkih svojstava, postale su materijal izbora, pogotovo kod prednjih zuba. 

Cirkonske krunice

Cirkon-oksid je najnoviji materijal koji se rabi za izradu mostova i krunica te se smatra vrhuncem estetske stomatologije. Odlikuje se biokompatibilnošću i preciznošću te je potrebno manje brušenja za postizanje mehaničke otpornosti. Zbog svoje čvrstoće koriste se i za prednje i stražnje zube, iako se pokazalo da je rizik od pucanja djelića keramike („chipping“) pod velikim opterećenjima ipak i dalje nešto veći nego kod metal keramike Zbog preciznog dosjeda, olakšano je čišćenje te ne nastaje iritacija zubnog mesa. Visoka estetika je moguća jer je cirkon-oksid prozračan materijal, propušta svjetlost što daje zubu prirodan izgled, a tome pridonosi i mogućnost visoke poliranosti. Kako ne sadrži metal, ne postoji opasnot od pojave tzv. „crnog ruba“ zbog povlačenja zubnog mesa…

Cirkon keramičke krunice mogu biti izrađene su od visokokvalitetne cirkonske osnove presvučene keramikom ili iz jednog bloka strojno-kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom. Za izradu protetskih nadomjestaka CAD/CAM-om potrebna je minimalna asistencija tehničara čime se mogućnost pogreške svodi na minimum, a omogućava se vrhunska preciznost.

Postupak izrade krunica

Ako nema dovoljno zuba za krunicu, doktorica Mateja će endodontski liječiti zub i napraviti nadogradnju zuba („štift“) kojom se nadoknađuje izgubljena struktura. Tada će doktor Zoran izbrusiti zub i oblikovati ga u potreban, često koničan oblik. Uzima se otisak i šalje u laboratorij. Do sljedećeg puta, pacijent nosi privremene krunice koje štite bataljak od mehaničkih i termičkih podražaja te se brinu da izgled pacijenta nije narušen za vrijeme terapije. Krunica se tada izrađuje u laboratoriju na temelju otisaka. Nakon toga, krunica se trajno cementira u ustima klasičnim ili adhezivnim tehnikama.

Vijek trajanja

U prosjeku vijek trajanja je između 10-15 godina. Koliko dugo će krunica biti u ustima, ovisi najviše o samom pacijentu i njegovom provođenju oralne higijene. Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine preporuča se korištenje zubne četkice, konca za zube, vodice za ispiranje usne šupljine i interdentalne četkice.

Osim o oralnoj higijeni, očuvanje krunice ovisi i o kvaliteti materijala, zagrizu, situaciji u ustima, štetnim navikama (škripanje zubima, grickanje noktiju), genetici, stanju kosti i zubnog mesa, redovnim kontrolama te naravno, sposobnosti stomatologa. Pri redovnim kontrolama, naša doktorica Hana će se pobrinuti za zdravlje zubnog mesa i kosti, kako bismo spriječili ogoljenje zubnog korijena i moguću pomičnost zuba, a time i očuvali krunicu duže u ustima.

Cijena

U našoj poliklinici, cijena krunice se kreću između 1.600 – 3.000 KN, ovisno o materijalu i tehnici koja se koristi, a moguće je i plaćanje na rate.

Ako imate još pitanja, stojimo vam na raspolaganju! Ne zaboravite su prve konzultacije s našim doktorima besplatne.