Poliklinika neće raditi do 10.01.2022. Do tog ponedjeljka, za sva pitanja molimo javite nam se na hello@k2dental.hr
left Svi naši blog postovi

Zubne proteze vraćaju pacijentima samopouzdanje!

Doktor Zoran Kralj, specijalist dentalne protetike

Zubne proteze su mobilni protetski nadomjesci koji zamjenjuju sve ili neke zube u ustima, a pacijent ih može izvaditi iz usta kada nisu potrebne.

Mobilne proteze su i dalje najčešće sredstvo za nadomještanje izgubljenih zubi. Nisu invazivne i ne zahtijevaju kirurške zahvate niti oporavak pacijenta.

Mobilne proteze omogućavaju poboljšano žvakanje, pomažu održati tonus mišića koji se gubi gubitkom zubi i najbitnije, vraćaju pacijentima samopouzdanje.

U našoj poliklinici o ugradnji proteza pričat ćete sa specijalistom dentalne protetike, Zoranom Kraljem. Ako razmišljate o ugradnji proteze, naručite se na besplatne konzultacije

Proteze se koriste kada situacija u ustima ne dopušta fiksne radove ili zbog pacijentovih želja. Sastoje se od baze (baza može biti od plastike ili metala) i umjetnih zubi, a u usnoj šupljini ih podupiru okolna tkiva.

Djelomična mobilna proteza

Ako nisu svi zubi izgubljeni, izrađuje se djelomična mobilna proteza. Zamjenski zubi su pričvršćeni na bazu izrađenu od plastike povezanu s metalnim okvirom koji održava protezu u ustima. Baza je raznim pričvrstcima povezana s prirodnim zubima, koji osiguravaju da proteza ne ispadne iz usne šupljine. Osim što proteze nadomještaju izgubljene zube, također sprječavaju naginjanje preostalih zubi u nastale praznine.

Totalna proteza

Kod gubitka svih zubi, izrađuje se totalna proteza. One se koriste bez pričvrstaka i drže se isključivo na zubnim grebenima. Međutim, mogu se dodatno učvrstiti implantatima: sustavi ALL ON 4 ili ALL ON 6. Obična potpuna proteza može se koristiti kad su sve rane od vađenja zuba zarasle. U međuvremenu, koristi se imedijatna proteza koja omogućava normalno cijeljenje rane, a pacijent ne odlazi iz ordinacije bez zubi. Cijeljenjem rane dolazi do skupljanja zubnog mesa, stoga imedijatne proteze nakon određenog vremena trebaju podlaganje, kako bi opet odgovarale stanju u ustima.

Nedostatak totalnih proteza koje nisu pričvršćene implantatima je to što ponekad imaju sklonost ispadanju, pogotovo proteze u donjoj čeljusti (iz anatomskih razloga). Uz to, pacijentima se teže naviknuti na proteze nego na mostove, pogotovo mlađim pacijentima. U početku može doći do povećane salivacije, poteškoće u govoru i hranjenju. One su strano tijelo u ustima, stoga za privikavanje treba vremena. Ako imate problem s protezom koja vas žulja ili ispada, potrebno je posjetiti stomatologa kako bi riješio vaš problem.

Kako se izrađuje zubna proteza?

Nakon što je stomatolog odredio da ste kandidat za izradu proteza, prvo se uzimaju otisci gornje i donje čeljusti. Prema otisku, tehničari će prvo izraditi zubne grebene na kojima će kasnije postaviti zube. Stomatolog će odrediti međučeljusne odnose, kako bi zubna proteza u potpunosti odgovarala pacijentu, i funkcionalno i estetski. Sljedeći korak je proba zubne proteze kada se provjerava oblik, veličina i boja zubi. Nakon toga je predaja zubne proteze pri čemu stomatolog educira pacijenta kako se stavlja, skida i održava proteza.

Kako se održava proteza i koja je njena trajnost?

Kako bi osigurali trajnost proteza, potrebno je održavati dobru oralnu higijenu. Preporuča se protezu skidati preko noći kako bi se oporavila sluznica i kako bi očistili protezu. Možete ju držati u mlakoj vodi ili tekućini za čišćenje. Proteza se mora čistiti svaki dan, kako bi se osiguralo zdravlje usne šupljine. Možete ju čistiti vodom i sapunom ili blagom tekućinom za pranje posuđa – nema potrebe za korištenjem zubnih pasta (osim vaših prirodnih zubi!). Nježno ju isčetkajte, najbolje četkicom namijenjenom za čišćenje proteze. Trajnost proteze ovisi o njenom održavanju, ali preporuča se zamijeniti ih svakih 5 godina jer se vremenom troše.

Vaše zube održavajte kao i inače – perite ih najmanje dva puta dnevno pastom s fluorom, jednom dnevno koristite zubni konac i interdentalne četkice te ne zaboravite posjetiti svoje stomatologe u dentalnoj poliklinici K2.  🙂

Ako razmišljate o ugradnji proteze, naručite se na besplatne konzultacije kod našeg specijalista protetike, doktora Zorana Kralja.