left Svi naši blog postovi

Jesu li žvakaće gume dobre za zdravlje zubi i usne šupljine?

Jedno od najčešćih pitanja s kojima se stomatolog susreće je sljedeće: Jesu li žvakaće gume dobre za zdravlje zubi i usne šupljine?

Uvriježeno mišljenje je da žvakaće gume štete zubima, međutim, to nije u potpunosti istina. Naime, žvakaće gume koje sadrže šećer zaista štete zubima, no žvakaće gume bez šećera imaju povoljna svojstva za vaše oralno zdravlje.

Žvakaće gume bez šećera pomažu čišćenju zubi

Često nakon obroka nismo u mogućnosti oprati zube i žvakanje žvakaćih guma u tom slučaju postaje vrlo korisno. Žvakanje hrane, pa tako i žvakaćih guma, potiče lučenje sline. Pojačana salivacija pomaže ispiranju ostataka hrana nakon obroka te neutralizira pH unutar usne šupljine što ometa razvoj i metabolizam bakterija koji uzrokuju karijes. Također, veće izlučivanje sline pomaže remineralizaciji cakline što čini caklinu jačom. Klinička istraživanja su dokazala da 20 min žvakanja žvakaćih guma bez šećera nakon obroka može spriječiti karijes.

Žvakaće gume sa ksilitolom

Žvakaće gume su uspješnije u prevenciji karijesa ako sadrže ksilitol, zamjenu za šećer. Ksilitol je prirodni zaslađivač dobiven iz brezine kore koji dokazano smanjuje broj bakterija što uzrokuju karijes u vašoj usnoj šupljini. Naime, bakterije ne mogu koristiti ksilitol kao hranu te se time broj bakterija smanjuje. S druge strane, žvakaće gume sa šećerom štete zubima jer hrane bakterije i povećavaju kiselost u usnoj šupljini što dovodi do karijesa.

Žvakaće gume nisu zamjena za pranje zubi!

Uz sva dobra svojstva žvakaćih guma, one nikako ne mogu zamijeniti mehaničko čišćenje četkicom te su samo pomoćno sredstvo. Preporučamo da perete zube minimalno dva puta dnevno s fluoridnom pastom za zube, zubnim koncem, interdentalnim četkicama i vodicom za ispiranje usta.

Ako imate bilo kakvih pitanja, stojimo vam na raspolaganju!