left Svi naši blog postovi

Kako riješiti problem popucale kože oko usana…

Svi smo se susreli s problemom popucale kože kod usana, pogotovo zimi. Kolokvijalno ih zovemo žvale, a postoji i medicinski naziv za ovo stanje – angularni heilitis. Više o nastanku žvala, liječenju i budućem sprječavanju ovog problema, pročitajte u nastavku. Odgovore potpisuje izv.prof.dr.sc. Brailo, a ako nakon čitanja imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite.

Dosta često nam se pacijenti žale na „žvale“. Recite nam što su „žvale“?

Žvale su kolokvijalni naziv za angularni heilitis, upalu kože jednog ili češće obaju kutova usana. Stanje se manifestira crvenim i ispucalim kutevima usana koji bole, peku i zatežu.

Što dovodi do nastanka angularnog heilitisa?

Angularni heilitis nastaje zbog zadržavanja sline u kutovima usana. Slina vlaži i oštećuje kožu te stvara pogodan okoliš za infekciju mikroorganizmima. Radi se prvenstveno o gljivi kandidi albikans koja čini dio normalne flore usne šupljine i bakteriji stafilokoku aureusu koja živi na koži. Mikroorganizmi u oštećenoj koži izazivaju upalu koja se manifestira opisanim simptomima.

Zbog čega se slina zadržava u kutovima usana, što dovodi do toga?

Najčešći uzrok za nastanak angularnog heilitisa je sniženi zagriz. Sniženi zagriz dovodi do nastanka kožnog nabora u kutu usana u kojem se zadržava slina. Ovo je posebno izraženo u starijoj populaciji i to u nositelja mobilnih proteza, posebno proteza koje su starije od 5 godina. U najmlađoj dobi najčešći uzrok angularnog heilitisa je oblizivanje usana i stavljanje prljavih ruku u usta. Nadalje, uzrok angularnog heilitisa može biti i neka sistemska bolest poput anemije, a stanju može pridonijeti i suhoća usta. Jedan od čestih razloga za nastanak angularnog heilitisa je i mehaničko rastezanje usana što se može dogoditi tijekom stomatološkog zahvata.

Kako se angularni heilitis liječi?

Angularni heilitis se jednostavno liječi, kombinacijom antimikotske (Nistatin, Rojazol, Daktarin) i antibiotske (Mupiron, Bivacyn) masti koja se aplicira 3 x dnevno na zahvaćenu kožu kroz 10-14 dana. Uz djelovanje na mikroorganizme na koži potrebno je eliminirati i mikroorganizme iz usne šupljine koja predstavlja rezervoar za reinfekciju. To se radi primjenom oralnog antimikotika ili antiseptika. Poboljšanje nastupa vrlo brzo, nakon nekoliko dana terapije. Međutim, ako se ne eliminira uzrok, može se očekivati da će stanje relativno brzo recidivirati.

Što treba napraviti da bi se eliminirao uzrok angularnog heilitisa?

Kao prvo, treba provjeriti ima li pacijent snižen zagriz. U slučaju da je sniženi zagriz uzrokovan neadekvatnim protezama, potrebno ih je podložiti ili izraditi nove. Ako pacijent ne nosi proteze zagriz
će se podići izradom mostova ili krunica. Nadalje, potrebno je vidjeti postoji li navika oblizivanja usnica te ju je potrebno osvijestiti i eliminirati. Isto tako treba provjeriti ima li pacijent suha usta te ordinirati terapiju. U slučaju da postoji sumnja na anemiju treba napraviti obradu (krvna slika, željezo, B12, folna kiselina). Kod djece će to mali teže ići jer je kontroliranje njihovih ručica nemoguća misija.

Što možemo sami poduzeti za sprječavanje nastanka angularnog heilitisa?

Najvažnije što možete napraviti je prestati s oblizivanjem usana ako to radite. Za održavanje vlažnosti
usana odlično djeluje mast na bazi d-pantenola. Također je potrebno održavati dobru oralnu higijenu
kako bi se smanjio mikrobni rezervoar u usnoj šupljini. Ako je prisutna suhoća usta, trebate poticati
lučenje sline bombonima bez šećera. Ako imate osjetljivu kožu, a predstoji van stomatološki zahvat
upozorite svog stomatologa koji će vam namazati kutove usana vazelinom i spriječiti pucanje kože.

I za kraj, još jedno pitanje. Može li se angularni heilitis prenijeti drugima?

Ne, toga se ne morate bojati. Angularni heilitis nije zarazan tako da bez straha možete ljubiti koga
god poželite.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.