Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!

Parodontitis

Nije “paradentoza” i "parodontoza"

DOGOVORITE PREGLED
Iva
28, ekonomistica
+ Problem

Parodontitis, krvarenje zubnog mesa, pojedini zubi pojačano pomični

Inicijalna parodontološka terapija - površinsko i dubinsko uklanjanje svih naslaga sa zuba, mjerenje dubina džepova, upute u detaljnu, individualnu oralnu higijenu. Regenerativni mikrokirurški zahvat na donjem kutnjaku i pozivanje na redovite kontrole svaka tri mjeseca.

quotes
Već nekoliko godina za pranja zubi primjećivala sam krv. Stomatolozi su mi govorili da kupim mekšu četkicu i lakše trljam. Reklame su mi govorile da kupim tu i tu pastu i da će sve prestati. Nije prestalo.

Imaš sličan problem? Javi nam se i u tren oka saznaj kako ga riješiti!

Paradentoza, paradontoza, parodontitis?

“Gospodična, vi imate parad…nešto” – kaže mi stomatolog u jednom trenutku. “Paradonšta?!” – pitam ja. “Parodontitis.” – kaže on. Zvuči mi na prvu kao ona paradentoza, ali to, realno, imaju samo stari ljudi. “Ima li to ikakve veze s paradentozom?” – pitam za svaki slučaj. “To je krivi izraz za parodontitis.”. Svijet mi se u tom trenutku srušio pred očima. Nisam znala što ću sa sobom jer sam se sjetila da mi je netko nekad rekao da se od tog parodontitisa ostaje bez zuba.

krv, stomatolozi, četkice i tehnike trljanja 

Već nekoliko godina za pranja zubi primjećivala sam krv. Stomatolozi su mi govorili da kupim mekšu četkicu i lakše trljam. Reklame su mi govorile da kupim tu i tu pastu i da će sve prestati. Nije prestalo. “Ima i gorih stvari od malo krvi na četkici.”- mislila sam. Sve bi to bilo ok da se u jednom trenutku krv nije počela pojavljivati i kad nisam prala zube. Cijeli sam jedan dan provela tražeći najmekšu četkicu u gradu. Nije funkcioniralo. Zato sam i otišla stomatologu.

Lijek – smirenost i edukacija

Stomatolog me šalje specijalistici Hani u polikliniku K2. Prvi put se ne zaboravlja, tako neću ni ja prvi posjet doktorici Hani. Nakon cjelonoćnog googlanja dolazim joj pred oči uvjerena da će mi sutra zubi popadati, a zubno meso ovako krvariti zauvijek. Hana me stavlja na stolac i u dvije-tri minute s nekoliko informacija smiruje živce. Saznajem da ipak neću izgubiti sve zube, da mi ona može pomoći staviti bolest pod kontrolu. Odmah dobivam i prave savjete o brizi za zube. Što je najvažnije, saznajem da ipak nisam toliko stara jer ova bolest napada i puno mlađe osobe.

BEZBOLNI ZAHVAT I SREĆA

Nakon uvodne terapije, krvarenje je nestalo preko noći! Dogovaram s doktoricom Hanom manji kirurški zahvat na zubnom mesu koji uz jednu lokalnu anesteziju prolazi divno, a usput smo riješili neke stare ispune i granulom koji vučem već godinama. Od tada svaka tri mjeseca sjedim na tom stolcu i slušam pozorno njene instrukcije, kao da sam u nekoj maloj školi dentalne medicine. Zubno meso više ne krvari te sada znam koje su četkice prave za mene. Moji zubi zdraviji su nego ikad, a osmijeh postojan.