Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!
left Svi naši blog postovi

Parodontitis – očuvajte vaše zube

Parodontitis je neizlječiva bolest zubnog mesa od koje pati sve veći broj ljudi. Iako postoji genetska predispozicija za razvoj ove bolesti, jedan od glavnih razloga zbog koje pacijenti dobe parodontitis upravo je loša higijena. Cilj terapije je usporiti razvoj bolesti kako biste što duže očuvali vaše zube.

Zub u kosti drže vezivna vlakna koja se nazivaju parodontni ligamenti. Tanka i nježna kost oko zuba sidrište je parodontnog ligamenta. Ono što vidimo izvana naziva se gingiva (zubno meso, desni) i također je dio parodontnog kompleksa. Kao nigdje drugdje u tijelu, oko zuba postoji tkivo koje istovremeno pripada sterilnom sustavu organizma i bakterijama koloniziranoj usnoj šupljini. Oko samog zuba cijelo se vrijeme, od nicanja do ispadanja, vodi borba između bakterija i obrambenih sustava organizma. Kada bakterije uspiju prouzročiti destrukciju mekih tkiva i kosti oko zuba, razvija se prepoznatljiva bolest – parodontitis.

Ako mislite da imate parodontitis, potičemo vas da što prije dogovorite pregled kod stručnjaka za parodontologiju jer neliječenje ove bolesti može vas doslovno koštati vaših zubi.

Kako izgleda dijagnoza?

Kod dolaska u našu polikliniku primit će vas doktorica Hana Kralj koja je specijalizirala parodontologiju tako da ste u sigurnim rukama. Prvo je potrebno pronaći džepove oko zuba, odnosno mjesta gdje se gingiva ne drži čvrsto za zub. U džepovima nesmetano rastu patogene bakterije jer te površine zuba nisu dostupne svakodnenom mehaničkom četkanju. Kod osoba sklonih razvoju parodontne bolesti, s vremenom će doći do značajnog gubitka kosti kao posljedice upale, te do rasklimavanja i ispadanja zuba.

Kako se liječi?

Specijalist parodontologije prvo provodi inicijalnu parodontnu terapiju. Nakon toga dogovara s pacijentom sustav redovitog recalla. Pacijent s druge strane, kod kuće provodi detaljnu oralnu higijenu prema dobivenim uputama. Liječenje parodontitisa uspješno je koliko je uspješna suradnja liječnik – pacijent. Cilj je da educirani pacijent nauči kontrolirati svoju kroničnu bolest pod stručnim nadzorom parodontologa koji po potrebi određuje dodatne oblike terapije.

Što ako nekim zubima zahvaćenim parodontitisom nema spasa i moraju se izvaditi?

Kod uznapredovalog parodontitisa i lošeg stanja zuba potrebno je učiniti nužne mjere liječenja zuba, čišćenja naslaga, popravaka karijesa, izrade privremenih krunica i slično, kako bi mogli objektivno prosuditi mogu li se zubi spasiti i koji oblik protetske konstrukcije je najbolji u određenoj situaciji. Ovakve priče na početku zvuče bezizlazno, pacijenti su često obeshrabreni i to je razumljivo. No, korak po korak, uspostavljamo suradnju i povjerenje i radimo plan terapije kako bi našli najbolje individualno rješenje. I na kraju, implantati su uvijek tu kao opcija rješenja kada zubima nema spasa, no vaši zubi su originalni implantati, biološki puno vrijedniji od titanskih vijaka i zaslužuju da se oko njih potrudimo.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.