left Svi naši blog postovi

Zubni most – kada ih i zbog čega koristimo?

zubni mostAko vam je stomatolog rekao da vam je potreban zubni most, a nište sigurni što je to i zbog čega vam je potreban, ovaj tekst pomoći će vam u razumijevanju.

Što je zubni most?

Zubni most je kvalitetan protetski nadomjestak koji nadoknađuje izgubljene zube. U slučaju da vam neki zubi nedostaju za njihovo nadomještanje moguće je izraditi most i tako “premostiti” prazne prostore u zubnom nizu i ubaciti zube koji nedostaju. Tako se može nadomjestiti jedan ili više zuba ovisno o tome koliko vam zuba nedostaje . Zubni most sastoji se od krunica koji sjedaju i cementiraju se na pripremljene postojeće zube nosače te od ubačenih umjetnih zuba koji se uklope u zubni niz i prijanjaju uz zubno meso.

Kako izgleda postupak izrade mosta?

Da bi se izradio most potrebno je najprije pripremiti zube koji će ga nositi. To podrazumijeva brušenje zuba nosača i smanjivanje njihovog volumena kako bi na njih mogle doći kapice-krunice na koje je vezan zub koji će se umetnuti. Potrebno je i u dogovoru s pacijentom odrediti materijal boju protetskog rada kako bi se što bolje i prirodnije uklopio. Nakon brušenja stomatolog uzima otisak tako pripremljenih zuba po kojem će se u zubnom laboratoriju izraditi most. Nakon što je most izrađen slijedi proba i cementiranje.

Što ako vam nedostaje puno zuba?

Ako vam je preostalo malo zuba ili ste ih upotpunosti izgubili i nemate dovoljno prirodnih zuba nosača da bi nadomjestili cijeli zubni niz, zubne mostove mogu nositi i implantati.

Od čega su izrađeni zubni mostovi?

Zubne mostove izrađuje zubni tehničar prema otisku vaših zuba koje je uzeo stomatolog. Mostovi se razlikuju po načinu izrade i po materijalu od kojeg su napravljeni. Prema načinu izrade razlikujemo ručno modelirane i digitalno izrađene , a prema materijalu razlikujemo metalne i bezmetalne. Zbog togasu mostovi različiti u preciznosti izrade, ali i u izgledu i estetici.

Odluku od kojeg materijala će se izraditi most najbolje je donijeti u razgovoru sa stomatologom. Doktor će vam savjetovati rješenje koje je najbolje za vaše zube I koje vam je prihvatljivo. Svi mostovi u modernoj stomatologiji izrađeni su tako da imitiraju prirodne zube i uklope se među preostale zube.

Zašto je važno nadomjestiti zube koji nedostaju?

Osim iz estetskih razloga zube je važno nadomjestiti i zbog funkcije. Zubi oko praznog prostora trpe i ne dijele sile žvakanja sa svojim susjedom koji nedostaje. Također, naginju se u prazni prostor pa na njih sile žvakanja ne djeluju više u ispravnom smjeru što dovodi do naginjanja, rasklimavanja i do gubitka zubi. Promjena položaja okolnih zubi dovodi do loših kontakata zuba s okolnim preostalim zubima što otežava oralnu higijenu tog područja, a time i kvarenje zuba. Zubi iz suprotne čeljusti izrastaju u prazan prostor što za posljedicu ima isplivavanje korijena zuba iz kosti te situaciju da je “više zuba van kosti nego u kosti” te isto tako može dovesti do gubitka zuba u budućnosti.

Često se žvakanje odvija samo na onoj strani gdje zub ne nedostaje ili gdje nedostaje manje zubi što nije dobro ni za čeljusni zglob i u nekim sličajevima može uzrokovati tegobe u zglobu, problem s glavoboljama ili kralježnicom.

Koliko traju zubni mostovi?

Trajanje mosta ovisi o dobrom održavanju oralne higijene i higijene protetskog rada, redovnim kontrolama kod stomatologa i o biološkom starenju organizma i općem zdravlju.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled. Dogovorite ga već danas.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.