left Svi naši blog postovi

Suhoća usta može imati utjecaj na kvalitetu života

Ubrzani način života naučio nas je ignorirati znakove koje nam tijelo šalje. Suhoća usta jedan je od znakova koje ne smijete ignorirati. O tome smo razgovarali s izv.prof.dr.sc. Brailom. Nemojte zanemariti ovaj znak nego pomozite tijelu kako biste sačuvali oralno zdravlje i kvalitetu života.

Često nam pacijenti kažu kako imaju suha usta. Možete li nam reći o čemu se radi?

Suhoća usta ili kserostomija je neugodan osjećaj suhih usta koji je uglavnom praćen smanjenom količinom sline. Puno rjeđe radi se samo o neugodnom osjećaju dok je količina sline normalna. Iako se u najvećem broju slučajeva ne radi o ozbiljnoj bolesti, suhoća usta može imati značajan utjecaj na oralno zdravlje i kvalitetu života.

Zbog čega se suhoća usta ne smije ignorirati?

Slina je tekućina koju uzimamo zdravo za gotovo i ne obraćamo pažnju na nju dok je ne izgubimo. Ona sudjeluje u brojnim funkcijama usne šupljine kao što su žvakanje, gutanje, govor, doživljaj okusa… Sve te funkcije bivaju značajno poremećene zbog manjka sline. Nošenje zubnih proteza je otežano, što može dovesti i do izbjegavanja socijalnih kontakata. Nadalje, slina sudjeluje u fiziološkom čišćenju usne šupljine te sadrži brojne obrambene faktore koji štite oralnu sluznicu od infekcija. Manjkom sline, smanjuje se sposobnost samočišćenja te se povećava sklonost nastanku karijesa i parodontne bolesti, a u težim slučajevima može doći i do nastanka gljivične infekcije.

Zašto nastaje suhoća usta?

Suhoća usta ima brojne uzroke. Ona može biti fiziološka i patološka. Fiziološka suhoća usta se javlja u jutarnjim satima nakon buđenja te traje par sati. Posljedica je fiziološkog ritma lučenja sline. Po noći je na svom minimumu, a nakon buđenja postupno pojačava. Ne predstavlja patološko stanje i ne zahtijeva terapiju. Također, za vrijeme stresa, fiziološki se smanjuje količina sline. Sjetite se ispita na fakultetu ili neke neugodne situacije, znat ćete o čemu govorim.

Koji su patološki uzroci suhoće usta?

Od patoloških uzroka smanjenog lučenja sline i suhoće usta u prvom redu valja istaknuti lijekove. To je najčešći uzrok suhoće usta u populaciji. Preko 400 preparata ima suhoću usta kao dokumentiranu nuspojavu. Radi se o lijekovima koji su u vrlo širokoj upotrebi, kao što su lijekovi za liječenje visokog tlaka, lijekovi za smirenje, nesanicu, antidepresivi, lijekovi za liječenje refluksne bolesti… Suhoća usta može biti i posljedica kemoterapije, a posebno je izražena u pacijenata koji su zračeni u području glave i vrata. Također, suhoća usta može biti i prvi simptom neke sistemske bolesti kao što je šećerna bolest. Osim toga, različite infektivne i autoimune bolesti mogu zahvatiti žlijezde slinovnice uzrokujući smanjeno lučenje sline.

Kako se suhoća usta dijagnosticira?

Suhoća usta dijagnosticira se jednostavnim testom mjerenja količine sline. Puno je izazovnije doći do uzroka suhoće. Ponekad su potrebne daljnje pretrage poput mjerenja glukoze u krvi, jetrenih proba, imunoloških pretraga ili biopsije malih žlijezda slinovnica.

Što preporučujete pacijentima koji imaju suhoću usta? Kako da sami sebi pomognu?

Potrebno je što više stimulirati lučenje sline bombonima bez šećera ili žvakaćim gumama. Usta treba što češće vlažiti malim gutljajima obične vode. Po potrebi se mogu koristiti i preparati umjetne sline (Aldiamed®, Axerosta®, Caphosol®, korijen sljeza itd.). Treba izbjegavati korištenje oralnih antiseptika s visokim udjelom alkohola, žestokih alkoholnih pića, smanjiti pušenje… Također, treba izbjegavati korištenje žalfije za oralnu higijenu budući da ona djeluje adstringentno tj. steže sluznicu i pojačava osjećaj suhoće. Oralna higijena treba biti vrlo temeljita zbog slabijeg samočišćenja usne šupljine: zube treba redovito prati iza svakog obroka, koristiti zubni konac ili interdentalne četkice i blagi oralni antiseptik. Vrlo je bitno koristiti preparat s visokim udjelom fluora (Miraflor® gel, Elmex gelee®) za zaštitu zuba od karijesa. Navedeno sredstvo koristi se jednom tjedno do svaki dan, ovisno o intenzitetu suhoće usta. Pacijenti koji nose zubne proteze, trebaju ih redovito prati nakon svakog obroka i skidati ih tijekom noći. I na kraju najvažnije: ne zaboravite na redovite kontrole kod stomatologa jer važnost prevencije nikad ne možemo dovoljno naglasiti.

Nadamo se da će ovaj tekst pomoći barem par ljudi u pobjedi suhoće usta, a ako imate bilo kakvih pitanja za nas ili za doktora Braila, slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.