left Svi naši blog postovi

Imate problema s lošim zadahom? Evo kako ga se riješiti…

Halitoza ili loš zadah je simptom koji se očituje neugodnim mirisom iz usne šupljine. Ponekad je to ozbiljan problem koji može uzrokovati anksioznost ili čak depresivni poremećaj zahvaćene osobe. Ako imate problema s lošim zadahom, evo kako ga se riješiti…

U 85% slučajeva, uzrok se nalazi u samoj usnoj šupljini dok ostatak čine bolesti iz nosa, sinusa, pluća, grla, jednjaka ili želuca. U manjem broju slučajeva neugodan zadah je uzrokovan metaboličkim poremećajima kao što je nekontrolirana šećerna bolest (iz usne šupljine se osjeti karakterističan miris po acetonu) ili otkazivanje jetre.

UZROK

Loša oralna higijena, zaostala hrana između zubi te stomatološki radovi s odstojećim rubovima dovode do nakupljanja plaka i kolonizacije bakterija. Naslage bakterija cijepaju proteine na aminokiseline te dolazi do raspada aminokiselina, pri čemu pojedine aminokiseline proizvode plinove neugodna mirisa. Osim bakterija, neugodnom mirisu mogu pogodovati i virusne infekcije kao što su infekcije Herpes Simplex virusom ili HPV-om. Najčešće lokalizacije naslaga su na stražnjem dijelu jezika, ispod zubnog mesa te u parodontnim džepovima nastalim između zuba i zubnog mesa.
Intenzitet neugodna mirisa može varirati tijekom dana te ga povećava konzumiranje određene hrane (češnjak, luk, meso, riba, sir), pušenje i alkohol.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Kako bismo mogli izliječiti neugodan zadah važno je pronaći uzročnika. Najčešće se kroz anamnezu i klinički pregled pronađe problem. Međutim, ako je neugodan zadah i dalje prisutan, okrećemo se specifičnim testiranjima kao što su halimetrija, BANA test i test β-galakatosidaze.
Ako je pozadina zadaha posljedica druge bolesti, potrebno je liječiti primarnu bolest (npr. upala grla, dijabetes, upala pluća…). Ako je neugodan zadah uzrokovan naslagama na zubima i jeziku, potrebno je poboljšati oralnu higijenu. Vaš stomatolog vam može pomoći u uklanjanju tvrdih i mekih naslaga i uklanjanju karijesa nastalog na zubima. Dotrajale protetske nadomjestke i ispune potrebno je zamijeniti. Za odstranjivanje naslaga na jeziku koriste se strugači za jezik (najviše dva puta tjedno!) te je potrebno redovno korištenje zubnog konca, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta.

Ako imate problema s lošim zadahom, obratite nam se s povjerenjem kako bismo vam pomogli pronaći uzročnika i odredili liječenje. Zapamtite da za svaki problem postoji riješenje!

Vaš K2 tim