left Svi naši blog postovi

Kakve veze recesija ima s vašim zubnim mesom?

Mislite da pravilno četkate svoje zube? Pogledajte ih bolje. Kada zaista dobro pogledate područje gdje se spajaju zubno meso i zub, nazire li vam se korijen zuba? Često ljudi zube četkaju preagresivno misleći da ih tako bolje peru. Zapravo zbog toga dolazi do povlačenja zubnog mesa, zubarskim rječnikom – recesije gingive. Da se prestanete pitati kakve veze recesija ima s vašim zubnim mesom, to je samo još jedan naziv za ovu, ne baš privlačnu, pojavu. Osim povećanog rizika za nastanak karijesa, izloženost korijena dovodi i do preosjetljivosti zuba na toplo, hladno ili kiseline.

Moguće je da, ako ignorirate ovaj problem, više nećete toliko uživati u najdražem jelu i piću, a i vaš osmijeh će patiti. Zubi postaju predugački što izgleda neprirodno u odnosu na vaše zubno meso, ali ne brinite se jer mi smo tu da vam pomognemo.

 

Zbog čega se povlači zubno meso?

Najčešći uzroci povlačenja zubnog mesa su loša oralna higijena, prejako četkanje, korištenje tvrde četkice, geni, hormoni te parodontna bolest.
Krunice i mostovi mogu uzrokovati recesije. Ako su izrađene od metala, metalni rub može prosijavati kroz tanko zubno tkivo, a mi to vidimo kao tamni rub oko zuba. Zbog toga danas koristimo suvremene keramičke krunice koje savršeno oponašaju izgled zuba. Koriste se i suvremene metode brušenja, rub krunice ne iritira zubno meso i samim time ne dolazi do pojave recesije.

Za održavanje savršenog osmijeha važna je tzv. „crveno-bijela estetika“. Ako nedostaje zubno meso (crveno) ono se nadomješta vezivnim tkivom. Ako nedostaje zubne strukture (bijelo), ako je zub oštećen ili obojan potrebno ga je popraviti materijalom koji oponaša zub u prirodnom i zdravom stanju.

 

Kako se liječi?

Nažalost, recesija je većinom ireverzibilan proces, što znači da se zubno meso može vratiti samo uz profesionalnu pomoć. Prvi korak je ispravljanje krivog načina četkanja zubi i kontrola razvoja situacije. Pacijente podučavamo ispravnoj tehnici kako bi spriječili napredovanje recesija. Kod pacijenata koji provode pravilnu i dobru higijenu može se korektivnim kirurškim zahvatima nadoknaditi izgubljeno tkivo oko zuba.

Doktorica Hana Kralj

Govorimo o estetskoj mikrokirurgiji zubnog mesa. Nije tipičan zahvat koji biste očekivali od stomatologa i zato se ovom vrstom kirurgije bave parodontolozi, doktori dentalne medicine specijalizirani za liječenje bolesti i nedostataka zubnog mesa te za očuvanje harmonije i zdravlja u ustima.

 

Kako prevenirati nastanak recesija?

Da biste smanjili rizik od recesije četkajte zube pažljivo dva puta dnevno. Ako niste sigurni perete li zube ispravno, pogledajte našu prvu lekciju Pranje zubi iz Akademije za očuvanje zubi K2. Obavezno koristite i interdentalne četkice, zubni konac i redovito idite na preglede kod svog stomatologa. Ako ga nemate, javite nam se putem naše online forme, prvi pregled je besplatan.

Povlačenje zubnog mesa se odvija sporo te ga nije uvijek lako dijagnosticirati. Ako vam zubi izgledaju duže ili su osjetljiviji nego inače, obratite nam se s povjerenjem i pomoći ćemo vam s rješavanjem vašeg problema.