left Svi naši blog postovi

Aparatić – Kako prilagoditi prehrambene navike?

Dobili ste aparatić? Odlično, uskoro ćete imati savršen osmijeh, no postavljanje fiksnog aparatića zahtjeva i neke kompromise u svakodnevici. Jedan od tih kompromisa je prilagodba prehrambenih navika.

Prvih nekoliko dana biti će vam potrebno da se naviknete na aparatić. Upravo je tada, nakon postave naprave, preporučljivo je jesti mekšu hranu jer ćete trebati proći period navikavanja i preosjetljivosti. Osim navedenog prehrambene navike nije potrebno mijenjati, samo ih prilagoditi novoj situaciji u ustima i ne brinite se, brzo ćete se naviknuti.

Odgrizanje tvrde hrane može odlijepiti i oštetiti bravicu, odcementirati prsten te deformirati i odignuti ortodontski luk, stoga svakako treba izbjegavajte orašaste plodove poput lješnjake, bademe, orahe, koštice te hrskavu i tvrdu koricu kruha.

Predlažemo vam da jabuke, breskve, kruške, sendviče usitnite na komade veličine zalogaja i pažljivo ih sažvakate kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija.

Ljepljive slatkiše poput karamele ili gumenenih bombona također trebate izbjegavati.

Gume za žvakanje bez šećera preporučuju se ortodontskim pacijentima jer se povećava prokrvljenost potpornog tkiva zuba te se smanjuje njihova preosjetljivost i mogućnost pojave karijesa. Konzumiranje žvakaćih guma treba započeti tek kada se u potpunosti naviknete na ortodontsku napravu te usavršite održavanje oralne higijene. Ne zaboravite uz četkicu za zube koristiti i interdentalne četkice, konac i tuš za zube te vodicu za ispiranje usta.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!