Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!
left Svi naši blog postovi

Bruksizam – škrgutanje ili stiskanje zubi

Jeste li se probudili s bolovima u zubima, čeljustima ili obraznim mišićima? Možda bolujete od bruksizma!
Bruksizam je stručni naziv za škrgutanje ili stiskanje zubi po danu ili noći.

Premda je uvriježeno mišljenje da se bruksizam čuje i da je primjetan okolini, on je često nečujan te ga pacijenti primijete kad je već došlo do oštećenja. Bruksizam može biti blag, ali može dovesti i do opsežnih oštećenja zuba i njegovih potpornih struktura.

Sile koje nastaju prilikom škripanja zubi puno su jače od normalnog žvakanja i time dolazi do trošenja zubi. Trošenjem zubi nastaje ireverzibilni gubitak tvrdih zubnih tkiva što dovodi do simptoma kao što su zubobolja, osjetljivost zubi, žvačne i estetske smetnje, osjećaj boli u uhu, glavi i u području čeljusnog zgloba, bol u žvačnim mišićima, glavobolje u jutarnjim satima, a u slučajevima dnevnog stiskanja zubi mišićna napetost.

Stiskanje zubi je najčešće povezano s emocionalnim stresom te je potrebno riješiti se stresa za izliječenje bruksizma. Međutim, kao što nam je svima poznato, u današnje vrijeme stres je teško izbjeći, a još teže kontrolirati.

Kako bi se ublažili simptomi nastali od bruksizma, stomatolog će vam izraditi udlagu koju trebate nositi tijekom spavanja. Udlaga je pomoćno sredstvo čije se djelovanje najbolje očituje kod pacijenata koji se jave rano, kada su promjene na zubima minimalne. Tada se preveniraju sva oštećenja koja su mogla nastati. Udlaga je jednostavna terapija koja zahtjeva suradnju pacijenta jer je pacijent mora nositi svaku večer, a nosi se većinom na gornjoj čeljusti. Izrađuje se tako da stomatolog uzme otisak čeljusti te ga pošalje u laboratorij koji je na temelju otiska izrađuje te može biti gotova već u prvoj posjeti.

Važno je zapamtiti da udlaga prevenira ozbiljna oštećenja zuba, kosti, čeljusnog zgloba i mišića. Ako se ne zaustavi djelovanje bruksizma, zubi mogu završiti u protetskoj terapiji, koja zna iscrpiti i vremenski i financijski.

Ne čekajte napredak bolesti! Naručite se već danas!