left Svi naši blog postovi

Cjelovita terapija – rješenje za svaki problem

Pacijent nam se obratio žaleći se na bolove koji se povremeno javljaju u stražnjem dijelu obje čeljusti, ali nije mogao definirati od kojeg zuba točno bolovi dolaze. Navodi i bol pri žvakanju i želio je zatvoriti “rupu” u donjoj čeljusti gdje nedostaje prvi kutnjak.

Prvo smo snimili ortopan – početni korak u svakom “zubarskom projektu”.

Našli smo neadekvatna endodontska liječenja i punjenja u korijenskim kanalima na gornjoj desnoj šestici i sedmici (1), donjoj desnoj šestici (2) i donjoj lijevoj sedmici (4). Zbog toga su se oko vrhova korjenova tih zubi stvorili patološki bakterijski procesi koji razaraju kost oko zuba. Vide se na ortopanu kao tamno sive promjene u području oko vrhova korjenova za razliku od svijetlo sive boje zdrave kosti oko zdravih zuba.

Također, zbog velikog gubitka tkiva krune zuba konvencionalni ispuni (plombe) više nisu funkcionirali kako treba: nema pravilnih kontakata sa susjednim zubima što dovodi do zaostajanja hrane među zubima, otežanog čišćenja i stvaranja džepova punih bakterija oko zuba. Uz to, takvi zubi koji su “mrtvi” (izvađen im je živac) i nedostaje im puno prirodne strukture krune jako su krhki što ih izlaže riziku od pucanja i na kraju vađenja.

Pacijent je zbog nedostaka donje šestice više žvakao na desnu stranu što je dodatno opterećivalo zube i zglob na desnoj strani jer se žvačne sile nisu ravnomjerno raspoređivale. Na zubima s lošim punjenjima i procesima oko korjenova učinjene su revizije. To znači da su stara punjenja uklonjena i korijenski kanali su očišćeni. Nakon pomne dezinfekcije kanali su zapunjeni i zabrtvljeni novim punjenjem čime je zaustavljen prodor i razmnožavanje bakterija u korijenu i oko njega. Kontrolnim rtg-om nakon 6 mjeseci uočeno je cijeljenje i smanjenje procesa oko korjenova što znači da je bakterijska aktivnost prestala i organizmu je omogućeno da sam regenerira koštano tkivo. Simptomi koje je pacijent navodio u početku su nestali.

Na revidiranim zubima zatim su napravljene nadogradnje koje su omogućile da se zubi konačno restauriraju i zaštite krunicama izrađenim preciznim tehnikama u zubotehničkom laboratoriju čime su zubi ponovno vraćeni u funkciju te su zaštićeni od pucanja u budućnosti.

U međuvremenu odlučeno je donju lijevu šesticu nadoknaditi zubnim implantatom, titanskim vijkom koji se postavlja u kost i čeka se 3 mjeseca da sraste s kosti. Nakon toga na implantat se postavlja dio koji je vidljiv u usnoj šupljini (abatment) koji nosi krunicu. Time je pacijentu vraćena i funkcija žvakanja na lijevoj strani čime je dugoročno uloženo u zdravlje svih zubi u čeljusti jer sada sile žvakanja dijele svi zubi koji su restaurirani u funkciji i estetici.

Pacijent više nema bolova, žvače neometano i dolazi na redovna kontrolna čišćenja za što ga moramo posebno pohvaliti jer je održavanje postignutog zdravlja zadovoljstvo za sve nas!