Poliklinika neće raditi od 26.7. do 18.8.2024. Dok nas nema, molimo da sve upite šaljete mailom na hello@k2dental.hr Hvala!
left Svi naši blog postovi

Dentalni implantati – kada ih trebate i zbog čega?

Svijest o važnosti prirodnih zubi i briga o vlastitim zubima sve je veća što nas posebno veseli. Veliki broj naših pacijenata je, nažalost, izgubio neke ili sve svoje zube, a time i samopouzdanje u smijanju, razgovoru, žvakanju te svakodnevnom funkcioniranju. Često su u takvim situacijama idealno rješenje dentalni implantati

Već dugi niz godina implantati se rutinski ugrađuju te se o njima puno govori. Reklamiraju se u medijima i na društvenim mrežama, izraz “implantat” postao je poznat i uvriježen, a implantologija je prihvaćena kao uobičajena grana dentalne medicine. 

Je li tome uistinu tako? U svakodnevnoj smo praksi primijetili da kod pacijenata i dalje postoji strah od implantata uglavnom povezan sa strahom od nepoznatog. U želji da svima približimo taj dio stomatologije za vas smo pripremili nekoliko informacija.

Zubni implantatiŠto su dentalni implantati?

Zubni implantati su posebni titanski vijci koji se ugrađuju u kost čeljusti. Služe kao nosači umjetne krune zuba i time imitiraju korijen zuba.

Kada se odlučiti za implantat?

Svrha zubnih implantata je da nadomjeste zube koji nedostaju ili zube koji se ne mogu spasiti i koji se moraju izvaditi.

“Nedostaje mi stražnji zub, on se ni ne vidi.” – Zašto morate nadoknaditi nedostajući zub?

Nedostatak zuba ima brojne posljedice. Okolni zubi trpe i ne dijele sile žvakanja sa svojim susjedom koji nedostaje. Također, naginju se u prazan prostor pa na njih sile žvakanja više ne djeluju u pravilnom smjeru. Dok se naginju, zubi se rasklimavaju što može dovesti i do njihovog gubitka. Zubi iz suprotne čeljusti izrastaju u prazan prostor što za posljedicu ima isplivavanje korijena zuba iz kosti te situaciju da je “više zuba izvan, nego u kosti”. Takva situacija također može dovesti do gubitka zuba u budućnosti. Često se žvakanje odvija samo na onoj strani gdje zub ne nedostaje ili gdje nedostaje manje zubi. To nije dobro ni za čeljusni zglob te u nekim slučajevima može uzrokovati tegobe u zglobu, probleme s glavoboljama ili kralježnicom.

Implantat ili most?

Prednost implantata je što nadomještanje jednog izgubljenog zuba ne zahtijeva brušenje okolnih zdravih zuba (kao nosača krunice kojom nadomještamo zub koji nedostaje) te se samim time izbjegava uklanjanje tkiva zdravog zuba. U slučaju kada je susjednim zubima potrebna protetska sanacija zbog drugih razloga, logično je napraviti most. 

Zaključak: odluka je individualna. Za svaku poziciju i za svakog pacijenta treba odabrati pravilnu terapiju i ne postoji univerzalno najbolje rješenje koje svima jednako odgovara. U Dentalnoj poliklinici K2 takve odluke donosimo u razgovoru s pacijentom tijekom kojeg kritički procjenjujemo sve odlučujuće faktore. 

“Nedostaju mi zubi, koliko implantata moram ugraditi?”

Kod gubitka pojedinačnog zuba određeni zub zamjenjuje se implantatom. Kod gubitka više zubi ili kod potpune bezubosti nije potrebno za svaki izgubljeni zub ugraditi implantat, već prema procjeni implantologa i protetičara manji broj implantata može nositi više zubnih kruna. Kod potpune bezubosti obično je potrebno ugraditi 4-8 implantata za nadomještanje cijelog zubnog niza mostom.

dentalni implantati kada ih trebate

“Teško funkcioniram sa zubnom protezom, postoji li rješenje?”

Zubni implantati mogu poslužiti i kao sidrišta klasičnih zubnih proteza koje se vade iz usta. Ti su radovi često jeftiniji od fiksnih konstrukcija, a i jednostavniji za čišćenje jer se mogu izvaditi iz usta i time implantati postaju dostupni četkicama za higijenu. 

Kada pacijent želi protetski rad koji se ne vadi iz usta, za svakodnevnu se higijenu preporučuju tzv. fiksni radovi koje samo stomatolog može pričvrstiti i skinuti, a od pacijenta se očekuje dosljedno provođenje detaljnih uputa o higijeni takvog rada. 

Obje opcije korisnicima pružaju veliko olakšanje i poboljšanje kvalitete života jer puno lakše i sigurnije funkcioniraju s protetskim nadomjestkom u kojeg imaju povjerenje da ih neće iznevjeriti u nekom važnom trenutku.

“Što znači kad mi doktor kaže da nemam dovoljno kosti?”

Da bi se implantat ugradio potreban je određeni volumen kosti koji će ga okružiti sa svih strana i time pružiti očekivanu čvrstoću. Kod dugogodišnje bezubosti ili opsežnih bakterijskih procesa oko zuba smanjuje se količina i volumen kosti čeljusti. Ovisno o situaciji, postoje i razne metode povećanja količine kosti (augmentacije). Takvi zahvati podižu trošak i produljuju vrijeme cjelokupne terapije, ali su od presudne važnosti za dugoročan uspjeh implantološke terapije. 

Boli li ugradnja implantata?

Ne, postupak je bezbolan uz uobičajenu lokalnu anesteziju i obično predstavlja manju traumu za tkiva od običnog vađenja zuba.

Koliko traje postupak?

Samo postavljanje pojedinačnog implantata obavlja se u jednom posjetu i traje otprilike pola sata.

Koliki je vijek implantata?

Dugovječnost implantata ovisi o dosljednoj oralnoj higijeni, redovitoj kontroli kod stomatologa i općem zdravlju. Ako oko implantata postoje naslage bakterija one će uzrokovati upalu potpornog tkiva (periimplantitis) i gubitak implantata slično kao i kod prirodnog zuba (parodontitis). Uz pravilnu brigu i dobro sistemsko zdravlje implantati mogu trajati dugi niz godina pa i cijeli život, na obostrano zadovoljstvo doktora i pacijenta.

Obratite nam se s povjerenjem i rado ćemo s vama porazgovarati na besplatnom specijalističkom prvom pregledu u poliklinici K2 te vam predložiti rješenje u skladu s vašim željama, potrebama i mogućnostima.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.

Dentalni zubni implantati