left Svi naši blog postovi

Jesu li promjene na jeziku razlog za paniku?

Često nam se javljaju zabrinuti pacijenti jer su uočili promjene na jeziku. Odlučili smo popričati sa stručnjakom, izv.prof.dr.sc. Brailom, upravo o tome jesu li promjene na jeziku razlog za paniku.

Često imamo upite pacijenata koji se žale na pojavu različitih promjena na jeziku. Možete li nam reći nešto o tome?

Najčešće se radi o potpuno benignim promjenama koje se ne smatraju bolešću. Jezik je inače najuočljiviji dio oralne sluznice i mnogi pacijenti vole baciti pogled na njega odmah ujutro kod pranja zuba. Pri tome primijete strukture koje zbog svog neobičnog izgleda najčešće nepotrebno izazovu zabrinutost.

O kakvim promjenama se radi?

U prvom redu to je obloženi jezik. Pacijenti se žale na bijeli jezik, pojavu „naslaga“ na jeziku i slično. Često ga zamijene za gljivičnu infekciju. Radi se o nešto izraženijim filifornim papilama, normalnoj anatomskoj strukturi koja između ostalog sudjeluje u procesu usitnjavanja hrane. Zanimljivo, promjena je izraženija u jutarnjim satima (kada svi obično gledaju jezik).

Zašto baš u jutarnjim satima?

Zato što tijekom noći jezik miruje i nema pokreta koji dovode do fiziološkog ljuštenja papila. Osim toga, lučenje sline je na fiziološkom minimumu, a suhoća usta također pridonosi nastanku obloženog jezika.

Promjene ne izgledaju baš lijepo. Što možemo napraviti da je se riješimo ili barem smanjimo?

Što manje, to bolje! Korištenje vodica za ispiranje usta samo pojačava obloženost jezika. Osim toga može dovesti do smeđeg ili crnog obojenja papila pa imamo stanje koje se naziva „crni dlakavi jezik“. Također, agresivno četkanje ili struganje jezika po nekoliko puta dnevno je kontraproduktivno jer samo potiče papile na daljnje bujanje. Kad smo kod struganja jezika, dva do tri puta tjedno je sasvim dovoljno. Uzimanje antimikotika također neće pomoći jer se ne radi o gljivičnoj infekciji.

Što nam onda preostaje?

Treba uzimati dovoljno tekućine, jesti tvrdu i vlaknastu hranu poput svježeg voća i povrća koja će potaknuti fiziološko ljuštenje papila. Također, treba biti umjeren u korištenju vodica za ispiranje usta i svakako treba prestati pušiti (ovo je korak na kojem mnogi pacijenti padnu 😀 ).

Koje još promjene možemo vidjeti na jeziku, a mogu izazivati brigu?

Još se može vidjeti tzv. „geografski jezik“. Jezik je prekriven crvenim mrljama koje mogu imati bijeli obrub. Mrlje se karakteristično „sele“ po površini jezika. Radi se promjeni nepoznatog uzroka koja se smatra morfološkom varijacijom sluznice. Promjena može izazivati peckanje kod jedenja određene vrste hrane najčešće voća i orašastih plodova. Osim geografskog jezika, može se vidjeti i tzv. “fisurirani jezik”, stanje kod kojeg je jezik prošaran brojnim pukotinama. Radi se o anatomskoj varijaciji koja je najčešće prirođena dok se u nekih ljudi javlja kasnije tijekom života.

Je li potrebno liječenje?

Ne radi se ni o kakvoj bolesti i liječenje nije potrebno. Treba izbjegavati hranu koja izaziva iritaciju i to je uglavnom to. Kod dubokih fisura, preporučljivo je nakon jela isprati zaostatke hrane štapićem s vatom namočenom u vodu.

U redu, a sada nam recite koje su to promjene na jeziku koje mogu biti razlog za brigu i koje bi bilo dobro da pogleda stomatolog?

Pojava bijele, crvene ili crveno bijele mrlje na postraničnim dijelovima jezika ili ispod jezika te pojava ranice koja ne cijeli dulje od 2 tjedna može (ali i ne mora) biti znak ozbiljnijih promjena. Takve promjene svakako zahtijevaju specijalistički pregled, posebno ako su pacijenti dugogodišnji pušači budući da se može raditi o ranom stadiju raka usne šupljine. U svakom slučaju, pregled specijalista u tom slučaju je neophodan.

Nadamo se da će ovaj tekst odgovoriti na vaša pitanja, a ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja za nas ili za doktora Braila, slobodno nas kontaktirajte s povjerenjem.

Ne zaboravite da vam Dentalna poliklinika K2 nudi besplatan prvi pregled.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici te se pretplatite na naš Youtube kanal.