left Svi naši blog postovi

Zašto snimamo ortopan?

Ortopan (panoramska snimka) ili zubni RTG je dvodimenzionalni (2D) snimak koji prikazuje obje čeljusti uključujući zube i njihove korjenove te temporomandibularni zglob (TMZ). 

Drugim riječima, ortopan je temeljna radiološka slika bez koje se ne počinje planiranje terapije jer upravo on prikazuje pravo stanje zubi, svih vidljivih i nevidljivih dijelova. Važno je dijagnostičko sredstvo koje prikazuje trenutno stanje zubi, okolnih mekih tkiva i pomaže da se pravovremeno uoče patološki procesi oko svih korijena zuba, stanje kosti u slučajevima parodontitisa te karijes na zubima.

Ortopan je nužan prilikom planiranja ortodoncije, protetske terapije i prije oralnokirurških zahvata (postavljanje implantata, vađenje zubi). Snimaju se digitalnom CCD tehnologijom, a sam postupak traje 10-ak sekundi. Prije snimanja nije potrebna nikakva posebna priprema.

Ortopan mogu snimati i djeca za koju je prilagođena manja količina zračenja, ali trudnice se ne smiju podvrgnuti snimanju ortopana.

Preporučujemo svim pacijentima da prije dolaska na prvi pregled ponesu ortopan, kako bismo odmah mogli dijagnosticirati potencijalne probleme i započeti s ispravnom terapijom. U blizini naše poliklinike nalazi se ZubX, centar dentalne radiologije u kojem možete snimiti ortopan.

Ako imate dodatnih pitanja ili želite dogovoriti prvi besplatan pregled, obratite nam se s povjerenjem.